Hersendood

Marianne Zwagerman14 jan '20 06:353 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nederlanders keken 156 minuten per dag naar lineaire televisie, net zo lang als in 2018, maar daar bovenop kwamen nog de uren dat u zat te Netflixen of anderszins on demand zat te koekeloeren. Waar haalt u de tijd vandaan? Heeft u geen smartwatch die u elke dag opjaagt om minimaal 10.000 stappen te zetten en acht uur te slapen? Heeft u geen podcasts te luisteren? Boeken te lezen, een krant desnoods? Maar vooral vraag ik u af: wat levert het opofferen van drie kostbare levensuren per dag u op?

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier

Stel dat die Landrover eigenaren gelijk hebben met de stickers op de achterkant van hun Defender: ‘one life live it’. Stel dat u echt maar een leven heeft, is dit dan hoe u het door wilt brengen? Een vijfde deel van uw leven, exclusief de tijd dat u slaapt, semi-hersendood naar de tv staren? U had kunnen promoveren, leren saxofoon spelen, een sixpack kweken, twee talen onder de knie krijgen!

Luister ook | Column Marianne Zwagerman: Kijkquotum

In het FD riep de Zwitserse schrijver Rolf Dobelli ons op om te stoppen met het consumeren van nieuws. Hij stopte tien jaar geleden en heeft sindsdien niets gemist. Het volgen van zijn nieuwsdieet zou beter zijn voor de gezondheid want nieuws is verslavend, kost tijd en je hebt er niks aan. Hij vindt overigens met nadruk niet dat we onderzoeks- en achtergrondjournalistiek zouden moeten ontwijken. Daarvoor moeten we juist tijd inruimen. Ik steun zijn pleidooi van harte.

Luister ook | Column Marianne Zwagerman: Stuk

In de voet geschoten

Pleur om te beginnen die tv de deur uit. Lees hoe echte oorlogen ontstonden, in plaats van kijken naar de volgende match in een oninteressante talkshowoorlog. Het enige nuttige van die hele oorlog is dat de NPO zich zo heerlijk in de voet heeft geschoten. Jaren moesten we horen dat Matthijs en Jeroen meer verdienden dan de minister-president, want hun talent was zo enorm uniek. Nu blijkt het hele B-elftal - inclusief wat afgedankte veteranen - ook de Champions League te kunnen winnen Op1.