Pispaal

Marianne Zwagerman18 feb 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Je kunt Johnson rancune verwijten over de onwelgevallige verslaggeving door de BBC, maar hij doet wel wat hij zijn stemmers beloofde. Als de nachtmerrie van een kabinet Baudet I uitkomt zou het zomaar eens het voorland van de Nederlandse publieke omroepen kunnen zijn: het intrekken van de miljard euro subsidie, niet geheel vrijwillig opgebracht door de belastingbetalers. Daar heeft de NPO het, de goede kijkcijfers ten spijt, dan wel zelf naar gemaakt.

Pluriform

Je kunt discussiëren of de programmering te links is, pluriform is het in elk geval niet. Dat zelfs een onderzoek door de Algemene Rekenkamer niet boven water kreeg hoe de schimmige geldstromen in Hilversum lopen ergert vriend en vijand. Het helpt niet dat NPO-voorzitter Shula Rijxman na het door de Balkenendenorm afgedwongen einde van De Wereld Draait Door met een boos hoofd zei dat ze ‘het gezeur’ over de verboden topsalarissen ‘heel vervelend vindt, en op zijn zachtst gezegd niet leuk om iedere keer de pispaal te moeten zijn.’

Publieke multimiljonairs

Tja, ook pispalen moeten zich aan de wet houden. Zelfs als ze de koning van het Mediapark zijn. De echte pispalen van de mediawereld zijn niet de paar publieke multimiljonairs maar de vele freelance redacteuren die zich elke dag voor veel te weinig geld laten misbruiken, zowel door commerciële als publieke opdrachtgevers.

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier

Ondertussen presenteert Baudet, ook riant betaald door de belastingbetalers, op YouTube zijn FvD journaal in plaats van zijn Kamerwerk te doen. Ik hoop dat de andere Kamerleden snel de mediabegroting narcisme-proof maken en omvormen tot een model waarin het belastinggeld transparant en onafhankelijk beschikbaar komt voor mediamakers.

Trekpopje

Zodat bijvoorbeeld Jaap Jansen zijn populaire en informatieve podcast Betrouwbare Bronnen kan maken zonder de suggestie dat hij dat als trekpopje van de EU zou doen omdat hij wat geld uit Brussel ontvangt. Je gunt GeenStijl, die deze onthulling deed die geen onthulling was omdat Jaap het zelf meldt in zijn podcast, ook wat budget om EU kritische producties te maken. En van mij mag een flink deel van de huidige NPO-programma’s voortbestaan, maar zonder het corrumperende en geldverslindende organisatiemodel waarin ze gemaakt worden.