MediaCorona
Nog maar twee maanden geleden steunde ik van harte het pleidooi van de Zwitserse schrijver Rolf Dobelli om jezelf op een nieuwsdieet te zetten. Hij geeft daar valide redenen voor: nieuws is gif voor je lichaam, je verstand krimpt ervan, het maakt je passief en het doodt de creativiteit. In een discussie die ik erover op de radio had met de hoofdredacteur van het AD zei hij: ‘maar je moet toch op de hoogte blijven van het Corona virus!’.
Ik lachte het weg: ‘welnee, tegen de tijd dat het in Nederland is lezen we ons gewoon even in.’ Dat kantelpunt zijn we voorbij. De bezoekcijfers van de nieuwssites gaan door het dak. BNR maakt de ene na de andere ingelaste uitzending, zelfs op zondag als het moet.
Dossier | Coronavirus
Sommige kranten hebben hun Corona artikelen zonder betaalmuur op de site gezet, als een soort nieuwsnutsvoorziening. Als ik er nog over ging zou ik deze crisis meteen aangrijpen om afscheid te nemen van de drukpersen, vrachtwagens en duizenden krantenbezorgers.
Onnodig
Al die onnodige vervoersbewegingen in deze tijd! Wij van de media hebben een vitaal beroep maar horen de krantenbezorgers daar ook nog bij? We houden onze kinderen thuis maar de krant viert nog feest alsof het 1999 is en kleppert door het hele land de brievenbus binnen. Vijftien jaar geleden was de papieren advertentiemarkt nog een legitimatie voor het gekke idee dat je nieuws van gisteren vandaag langs komt brengen, maar dat kan ook geen argument meer zijn.
ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN
Klik hier
Belangrijke rol
De kranten speelden na het Kamerdebat van donderdagnacht een belangrijke rol in het opvoeren van de maatschappelijke druk om harder in te grijpen dan Rutte wilde. Uit alle hoeken en gaten werden artsen, virologen en epidemiologen opgetrommeld om te vertellen dat de getroffen maatregelen onvoldoende waren.
Lees ook | Liveblog Coronavirus
Het hielp. Rutte deed gisteravond eindelijk uit de doeken waarom hij donderdag nog zo aarzelde over de scholen. Kinderen, jongeren, vormen een belangrijk deel van de ‘kudde’ die nu immuun moet worden voor het virus. Ze weghouden van school kan die strategie vertragen. Een duivelse afweging die niemand graag zou willen maken. Ik verlangde terug naar mijn nieuwsdieet.
Onwetendheid is een zegen.
Onwetendheid kan levensgevaarlijk zijn.
Maar wetendheid kan je levensgeluk ernstig bedreigen.

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.