Opinie | Bekhouden en jaknikken

Marianne Zwagerman12 mei 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Op sociale media kón iedereen een podium pakken, maar ook daar is er nu een lockdown. De ene na de andere video wordt gewist. Nee, niet alleen van 5G-gekkies. Soms verwijderd door YouTube of Facebook onder het mom van ‘nepnieuws’. Soms door de maker zelf omdat kritisch zijn op het coronabeleid professionele zelfmoord is.

Image
(BNR)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Longarts David Prins plaatste na enige aarzeling een filmpje waarin hij vraagtekens zet bij de wetenschappelijke onderbouwing van het anderhalvemeterbeleid. Hij wees erop dat er voor bijvoorbeeld HIV en Ebola nooit een goed vaccin kwam, dan kan dat nieuwe normaal wel eens heel lang duren. Antwoorden op zijn vragen komen waarschijnlijk niet want hij haalde zijn video offline, geschrokken van alle haat. RTL Nieuws noemt Prins een complotdenker in een witte jas.

Grote stelligheid

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier

Terwijl hij een valide punt heeft. Er wordt met wel heel grote stelligheid veel beweerd over een virus waar we nog zo weinig van weten. Met de kennis van nu leest de RIVM timeline vanaf januari op Twitter ook als nepnieuws. Toen microbiologieprofessor Alex Friedrich eind maart zei dat het Nederlandse testbeleid niet deugde werd hij door Hugo de Jonge neergezet als een egoïstische spelbreker met de woorden: ‘het is hier niet ieder voor zich’.

Beluister ook | China en EU: wedloop ontwikkeling vaccin

Minister Bloemschoen moest dat later terugnemen, maar de toon was gezet: jaknikken en je bek houden. Ik begrijp het heus: kudde-immuniteit werkt alleen als de kudde bij elkaar blijft. Maar van monddode artsen en professoren is nog nooit iemand beter geworden. In het klimaatdebat werd tot voor kort nog volgehouden dat er consensus was onder wetenschappers.

Windmolens

Tot de klimaat-adepten het met biomassa - massaal kappen van bossen vermomd als ‘goed voor het klimaat’ - toch echt te dol maakten. Zelfs op links rammelt de klimaatkerk nu Michael Moore met zijn documentaire Planet of the Humans een flinke windmolen in de vijver gooide. Als niet Michael Moore maar een mindere god de docu had geüpload was hij zeker al van YouTube verdwenen.

We moeten allemaal in de pas lopen.

Dat is enger dan een virus.