Opinie | Huilstruikjesbos
Defunden en deplatformen is helemaal hip, dus schieten de cancel petities en manifesten ook uit onze poldergrond. De Arie Boomsma’s rusten niet voordat iedereen met een ander moreel kompas monddood en brooddood is.
Gisteren kroop er weer zo’n gedrocht uit het huilstruikjesbos: een manifest, opgesteld door ‘vrouwelijke journalisten en mediamakers met een bi-culturele achtergrond.’ Ze willen een meldpunt voor racisme en discriminatie in de media. De opstellers claimen hun ‘sporen al geruime tijd verdiend’ te hebben in het vak, maar het stuk is zo hemeltergend slecht geschreven dat ik me afvraag waar die dan liggen.
Klaagdames
De klaagdames blijven anoniem dus moeten we gokken wie van de 330 ondertekenaars de initiatiefnemers zijn van het eisenlijstje dat oproept tot meer presentatoren uit ‘gemarginaliseerde groepen’. Verder gaan ze gaan dossiers aanleggen over mediabedrijven die niet woke genoeg opereren en institutioneel racisme in stand houden door eenzijdig samengestelde redacties en stereotype berichtgeving.
Beluister ook | Marianne Zwagerman | Geschopte schoothondjes
Trouwens telt de lijst met sympathiserende mediaprofessionals nogal wat ingewikkelde voor- en achternamen. Je zou zomaar denken dat we al lekker op weg zijn naar een divers medialandschap. De ondertekenaars deden ongetwijfeld een rondedansje na het succes van de geestverwante actiegroep ‘Stop Hate for Profit’ die het vermogen van Mark Zuckerberg met zeven miljard dollar lieten slinken door grote adverteerders onder druk te zetten. Coca-Cola en Unilever willen hun reclame niet meer op Facebook omdat het techbedrijf te weinig zou doen tegen haat en racisme.
Beluister ook | Jaap Jansen | Partijen, fuseer!
Dat lijkt misschien goed nieuws want niemand is blij met de macht van Facebook, maar geen enkele mediamaker moet willen dat adverteerders zich met de inhoud bemoeien. Helaas heeft de gemiddelde journalist bijzonder weinig interesse in het businessmodel van de eigen werk- en opdrachtgevers. Een tranen trekkend voorbeeld werd geleverd door de redacteuren van het AD. Zij zamelden 14.000 euro in voor freelance collega’s die door de coronacrisis in geldnood kwamen.
Over de ruggen van freelancers
Best ontroerend als je weet dat de eigenaar van de krant, Christian van Thillo, in vier jaar tijd 136 miljoen euro dividend aan zichzelf uitkeerde. Mede verdiend over de ruggen van de freelancers die zich bij gebrek aan gezonde concurrentie op de mediamarkt gedongen voelen onder het bestaansminimum te werken. Journalist was ooit een gevreesd beroep, tegellichters waar je geen ruzie mee moest krijgen. Nu gaan ze met de pet rond en stellen ze manifesten op. Woonden er nog maar wat echte waakhonden in het huilstruikjesbos.
Marianne Zwagerman
Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.