Opinie | Verbroederd

Marianne Zwagerman14 jul 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Beluister ook | Werkprofessor | Hoe je de creativiteit van jongeren in jouw bedrijf inzet

Maar het lukte ook Pauw niet om door de Tefallaag van Rutte heen te breken. Of nee, hij probeerde het niet eens. Het was geen begin van de hoogstnoodzakelijke openbare evaluatie en boetedoening. Het leek meer op een derde helft aan de bar, waar medespelers elkaar nog eens op de schouders slaan en genoeg bier drinken om de verloren wedstrijd toch op een overwinning te laten lijken. Verbroederd door de strijd die ze samen voerden. Een premier die er al te lang zit en een talkshowhost die hem al te vaak sprak. Het is te klef allemaal, te gezellig, te incrowd, te ‘je en jij’. Te veel een sfeer van: jemig Mark, toen ging je moeder ook nog dood, wat klote voor je joh.

Beluister alle podcasts van Marianne Zwagerman

Verbroederd, want ze klaarden die klus toch maar mooi samen, de regering en de media. Samen het volk de stuipen op het lijf jagen, overvoeren met emoporno, murw beuken met bodycounts. Ondertussen werd de belangrijkste medicus van het land tijdens de uitbraak, Diederik Gommers, gecensureerd door Hugo de Jonge. Hij mocht niet in zijn Code Zwart protocol voor IC-opnames opnemen dat de leeftijdsgrens op 80 jaar lag, zei hij zaterdag in de Volkskrant. ‘We maken dit handboek niet voor de politiek, maar als handvat voor dokters. Daar gaan jullie niet over,’ zei hij tegen de minister. Die werd boos. Gommers mocht er in de media niet meer vrijuit over praten.

Achter gesloten deuren

Bommetjes die De Volkskrant niet breed uitventte, maar keurig verstopte in een zaterdaginterview. Dát is gek! Ware het niet dat de Volkskrant-hoofdredacteur al eens aangaf dat hij netjes de lijn van de regering volgde: vertrouwen op de experts. Maar nu weten we dus dat die experts niet eerlijk mochten adviseren. Het geeft te denken over de adviezen die er nog meer achter de gesloten deuren van het OMT zijn geconstrueerd. Professor Helsloot riep de media in de Gelderlander nog duidelijker dan gisteren in The Big Five op om ook eens kritisch terug te kijken naar hun rol in de coronacrisis. Ben benieuwd wanneer die evaluatie begint.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.