Opinie | Braaf braver braafst

Marianne Zwagerman21 jul 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Zijn mediaoorlog tegen Femke Halsema moet hij dus doseren. Sinds de Amsterdamse burgemeester de black lives matter-demonstratie op de Dam gierend uit de hand liet lopen is Den Aantrekker op oorlogspad. ‘Als de politiek er niet voor zorgt dat Halsema aftreedt, ga ik daar persoonlijk voor zorgen. Alle tegels die gelicht kunnen worden, zullen gelicht worden. Alle verloven ingetrokken', kondigde hij aan. Ik nam speciaal een abonnement op tijdschrift.nl, de Spotify voor magazines, om maar niets te hoeven missen van de Femke Files. De echte dirt laat nog op zich wachten.

Beluister alle podcasts van Marianne Zwagerman

Ingelijfd

Story is net als de andere tijdschriften van het vroegere Sanoma ingelijfd door de Belgische Persgroep, die ook al het grootste deel van de Nederlandse kranten in handen heeft. De interviewer van VillaMedia wil van Den Aantrekker weten of hij niet binnen de Persgroep voor een krant aan de slag moet met zijn politieke ambities. Maar ja, waar kan hij heen? Het AD is braaf en erg politiek correct, oordeelt den Aantrekker. Hij gooit er een open sollicitatie uit naar hoofdredacteur van de Telegraaf. Want de T. is toch nog steeds de T.

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier

Beluister ook | Marianne Zwagerman | Verbroederd

Maar dat minst brave jongetje van een steeds braver wordend mediaklasje viel eerder ook al in handen van keurige Belgen, die niet wisten hoe snel ze van GeenStijl afscheid moesten nemen. Terwijl ook daar de echt scherpe kantjes al lang bot geworden zijn, net als bij alle grote nieuwsmerken. ‘Twitter is de belangrijkste eindredacteur geworden’, schreef de enige rechtse opinieredacteur van de New York Times in haar ontslagbrief. Het werken werd haar door haar ‘woke’ collega’s onmogelijk gemaakt.

Kloof tussen Twitter en gewone mensen

Gisteren was zomergast Typhoon tot laat in de middag trending op Twitter. Naar de uitzending van Zomergasten keek bijna niemand, een dieptepunt in het bestaan van het programma. De kloof tussen Twitter en de gewone mensen kan niet groter zijn. Hoe kan het toch dat wij onze media in dit overwegend rechtsstemmende land laten kapen door een luidruchtige linkse minderheid? Er is genoeg ruimte voor een nieuwsmerk dat het geluid van Den Aantrekker brengt. Maar wie gaat het maken?

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.