Opinie | Mediacomplot

Marianne Zwagerman11 aug 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Aan het begin van de lockdown was Appelo overal bij de NPO ‘vriend’. Iedereen wilde duiding van de welbespraakte psycholoog over hamsteren en ander crisisgedrag. Tot 21 april. Toen zei hij op de publieke nieuwszender dat de maatregelen van het kabinet de domste waren die je vanuit psychologisch perspectief kon treffen. Hij voorspelde dat mensen in opstand zouden komen tegen de lockdown nu ze geleerd hebben dat ze zelf niet acuut in gevaar zijn, omdat corona een beperkte groep mensen hard raakt.

De volgende dag werd Appelo gebeld door een meneer van de NOS die hem meedeelde dat het ‘niet de bedoeling was de zendtijd die hij zo ruim bedeeld krijgt te gebruiken om het volk op te roepen tot een opstand’. ‘Is dit censuur?’ vroeg Appelo nog. ‘Nee, geen censuur,’ zei de NOS-meneer. Maar hij werd wel ontvriend. Hilversum belde niet meer. Van vier keer per week op zender naar nul.

Appelo is verbannen naar de krochten van het internet waar hij Paul van Liempt trof in zijn talkshow De Nieuwe Wereld. Daar gaf hij een interessant en vermakelijk college over de noodzaak van narcisme tijdens een crisis en legde hij uit waarom niemand zich meer aan de anderhalvemetersamenleving houdt. Dat ons reptielenbrein na het eerste gevaar alweer tot rust is gekomen, nu we weten dat vooral oude mensen met onderliggende aandoeningen de klos zijn. Als we de dreiging zelf niet voelen is praatjes verkopen aan de neocortex zinloos.

Het volk moet eerst in gevaar gebracht worden voordat ze zich weer een lockdown in laten kletsen, zegt Appelo. Hij is ervan overtuigd dat de NOS en andere media zijn geïnstrueerd om afwijkende stemmen te weren.

Ik ken dit mediacomplot, zelfs een paar van mijn beste vrienden geloven er vurig in. Ik zou willen dat ze gelijk hadden. Was de oorzaak maar zo eenvoudig. Een opdracht, een geldstroom; dat zou een goede speurneus nog wel boven water krijgen. Als oud-directeur van een groot mediabedrijf moet ik ze uit de droom helpen. Luie domheid, groepsdruk, spindokterafhankelijkheid, angst, slecht management, deugbehoefte en gebrek aan zelfreflectie. Spannender is het niet.