Opinie | NOS Spiegel

Marianne Zwagerman25 aug 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

‘Geen enkele organisatie die in Nederland subsidie krijgt, gedraagt zich zo hooghartig als de publieke omroep. Alsof er eeuwig recht bestaat op geld,’ schreef Joustra in een van zijn pareltjes. ‘Hilversum is getraind in het spelen van de slachtofferrol,’ stelde Joustra vast. Die slachtofferrol past NOS-baas Gelauff als de bontmuts van Gerri Eickhof. Gelauff kwam uithuilen bij Op1 over de gevaarlijke situaties waarin zijn verslaggevers hun werk doen. Ze worden lastiggevallen en bedreigd. ‘Zelfs geweld tegen NOS-journalisten begint normaal te worden,’ schreef Elsevier.

Nou is dat wat zwaar aangezet voor zaken als een plopkap afhandig maken en tegen de NOS-auto pissen. Vervelend, maar met een raket schieten op het Panorama-pand en met een auto door de gevel bij de Telegraaf rammen is toch een haartje vervelender. Om maar niet te spreken over de extreme beveiliging die John van den Heuvel al jaren nodig heeft.

Boze burgers

Bij de NOS hebben ze steeds meer last van boze burgers. Ik begrijp dat wel. Het referendum is afgeschaft. De sleepwet die we niet wilden kwam er toch. Het Marrakesh-pact werd erdoor gejast. En nu zijn we spelers in een wedstrijd waar de doelpalen steeds worden verzet door een zwalkende Jaap van Dissel. Eerst moest de curve plat maar nu dat al maanden zo is worden de regels toch weer scherper. De mensen zijn het spoor bijster en juist van de NOS verwachten ze licht. Een schijnwerper op de donkere vlekken in de democratie.

De journalistiek moet in de spiegel kijken, zei Gelauff, maar daar bedoelde hij álle andere media mee. Het lag allemaal aan GeenStijl, Farmers Defence Force en Thierry Baudet dat de mensen boos zijn op hem. Er was geen begin van zelfreflectie in het Elsevier-interview. Beter neemt Gelauff een voorbeeld aan Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant die vorige maand via Zoom drie kwartier in gesprek ging met een groep viruswaanzinnigen. Geduldig hoorde hij aan en legde hij uit. Boosheid en wantrouwen bestrijd je niet met gehuil en wapperende vingers. Transparantie, kwetsbaarheid en nieuwsgierigheid werken beter. Gooi die spiegel maar weg, maar zet de webcam eens aan Gelauff.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.