Opinie | Klote of Kans

Marianne Zwagerman1 sep 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Ook bitter: op de dag dat BNR er 20 mensen uitgooide maakte de NPO bekend 5 miljoen euro te steken in een ‘kennisplatform’ omdat er volgens de NPO ‘op internet veel fakenieuws rondgaat over corona en het klimaat’. Zo kennen we onze Hilversumse vrienden weer. Schaamteloos de politieke agenda van Kajsa Ollongren uitvoeren van ons belastinggeld. Want wie zich afvraagt waar de NPO die 5 miljoen euro vandaan haalt in deze zware economische tijden: Minister Slob geeft ze een corona-kadootje van 19 miljoen euro om de kosten te dekken die de omroep dit jaar heeft moeten maken door de virusuitbraak.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Braaf, braver, braafst

De K van Klote en Kans

Om het even in perspectief te plaatsen: de héle advertentieomzet van de FD mediagroep, inclusief de krant, was vorig jaar 28 miljoen euro. Aan de ene kant 20 journalisten de laan uit en aan de andere kant miljoenen euro’s overheidspropaganda erbij. Oneerlijk, nietwaar? Ineens vond ik het ook een k-dag, zoals een BNR-collega het noemde op LinkedIn. Maar is het de K van Klote of de K van Kans? BNR is natuurlijk vooral de zender van ‘never waste a good crisis’. De anderhalvemetersamenleving was nauwelijks uitgevonden of hier klonken al de eerste opgewekte adviezen en inspirerende voorbeelden over hoe te overleven in deze verwarrende tijd. De coronacrisis is vooral een informatiecrisis waarin de techbedrijven met de WHO afspraken dat ze iedereen, ook artsen, professoren en wetenschappers censureren. Ze mogen geen kennis via Linkedin of Youtube delen die van de WHO lijn afwijkt.

Luister terug | Marianne Zwagerman | NOS-spiegel

Deltaplan Ventilatie

Het laatste wat we nodig hebben is een miljoenen kostend platform dat de door de overheden goedgekeurde ‘kennis’ nog een keer rondpompt. Wat we vooral nodig hebben is een plek waar journalisten verder kijken. Toen BNR Maurice de Hond wat zendtijd gaf voor zijn Deltaplan Ventilatie, voordat het RIVM schoorvoetend moest toegeven dat een raam opzetten in het verpleeghuis misschien wel een goed idee is, werd de hoofdredacteur van allerlei kanten onder druk gezet om De Hond te weren. Ik zie in deze informatiecrisis vooral een mooie kans voor BNR om in het gapende gat te springen dat de overheidsgoedgekeurde informatiekanalen laten vallen.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.