Opinie | Verdwaalde spindokter

Marianne Zwagerman8 sep 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Voor mijn column met een pleidooi tegen de anderhalvemetersamenleving op 21 april zat wel een disclaimer dat de mening van de columnist niet de mening van de zender is. Een overbodige waarschuwing, want dat geldt altijd voor elke column van elke columnist. Ik had er wel begrip voor omdat Kees de Kort en ik toen nog tegen de stroom in zwommen, het reptielenbrein had de wereldbevolking nog in een angstgreep. Minister de Jonge liet op nationale tv horen dat hij niet te spreken is over mijn columns.

Lees ook | Controle ventilatiesystemen cruciaal bij voorkomen tweede coronagolf

Nou ben ik ook niet zo te spreken over zijn werk, maar ministers moeten een beetje wegblijven bij oordelen over vrije geluiden in de media. Voor je het weet zit je als machthebber op een glibberig pad. Van andere ministers kreeg ik weer berichtjes met complimenten. Dat hoeft ook weer niet. De druk om de Hond voor de camera’s en microfoons weg te houden kwam uit verschillende hoeken. Op LinkedIn en YouTube werd hij verwijderd. Hij is bespot door columnisten en politici.

Anti-wetenschapper

De strijd wordt aangevoerd door Michel van Baal, die zijn baan als het hoofd communicatie van artsenfederatie KNMG combineert met een kruistocht tegen populisme. Een stroming die volgens hem drie rollen centraal zet: de schurk, de held en het slachtoffer. In de coronacrisis ziet van Baal zichzelf als de held die moet strijden tegen schurken als De Hond. Hij noemt hem een anti-wetenschapper die geen zendtijd mag krijgen. Hij zet de Hond neer als een complotdenker en BNR als een lakei die zich laat misbruiken voor de populistische agenda.

Luister terug | Deltaplan ventilatie nodig om tweede golf te remmen

De Hond revancheert zich nu op de best mogelijke manier. Hij publiceert samen met een longarts een wetenschappelijk stuk over de virustransmissie bij Covid-19 in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde. Zo benieuwd wat de KNMG, die zegt zich sterk te maken voor de vertrouwensrelatie tussen de gezondheidszorg en samenleving, daarvan vindt. Hun spindokter Van Baal noemt zichzelf in zijn biografie op Twitter een ernstig verdwaald ruimtevaartingenieur. De enige drie geloofwaardige woorden van zijn hand die ik heb kunnen vinden. Misschien kan iemand hem even thuisbrengen.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.