Opinie | Last Resort

Marianne Zwagerman29 sep 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Lees ook | Stilte op het Binnenhof

Deze man is de echte hoofdpersoon in de coronacrisis. Hij schrijft de teksten die Rutte en de Jonge uitbraken tijdens de persconferenties die op het hoogtepunt door meer dan 8 miljoen mensen werden bekeken. Meer kijkers dan het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima trok. ‘Dat is dan weer gevoelig in de relatie met het staatshoofd,’ grapt Rutte in het boek van Sophie en Laurens.

Gemoedstoestand

Het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie laat peilingen uitvoeren naar de gemoedstoestand van de bevolking en zoekt daar de woorden bij die Rutte en de Jonge op dat irritante staccatotoontje uitspreken op het podium naast Irma. Freestylen mogen de bewindslieden alleen in de antwoorden aan journalisten. Zo zei Rutte gisteravond tegen de Nieuwsuur journaliste die hem grilde over het zwalkende mondkapjesbeleid dat ‘we dat samen even uit moeten boren.’

Luister terug | The Big Five | Opiniemakers | Marianne Zwagerman

Ik vraag me af of Famke Louise had gesnapt wat de minister-president daarmee bedoelde. Want de drie miljoen functioneel ongeletterde Nederlanders moeten de persconferenties ook snappen. De Nationale crisiscommunicatiebaas regisseert daarom alles met strakke hand en gaat op de stoel van de talkshowredacties zitten. Hij bepaalt wie waar aan het woord komt en waar het die dag over gaat: schoolsluiting, testbeleid, ouderenzorg. De redacties hebben er zelf niets over te zeggen, het wordt ze simpelweg medegedeeld.

Crisisteam

In golf één gingen media daar klakkeloos in mee. Journalisten en presentatoren vergaten hun werk te doen. De politiek redacteur van Op1 zegt in het boek: ‘Je was onderdeel van het crisisteam’. De door het crisisteam aangeleverde ministers kregen geen kritische vragen. ‘Het kabinet kwam ons vertellen wat de situatie was, over steunpakketten en gezondheid,’ zegt de politiek redacteur. ‘Er was een houding van: vertelt u het maar. Een gevoel van nationaal belang.’

Lees ook | Marianne Zwagerman | Mediacomplot

De politieke evaluatie van de crisis laat nog even op zich wachten. Maar voor journalisten ligt er nu wel dit boek, op initiatief van perscentrum Nieuwspoort. Een mooie handleiding voor hoe het niet moet nu de R van Reproductie weer in de maand zit.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.