Opinie | Pluriform

Marianne Zwagerman27 okt 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Er duiken steeds meer mensen op die zichzelf rechts noemen waarmee ik niet in een hokje zou willen, als fatsoenlijk rechts mens. Wat niet helpt is dat er nog steeds partijen zijn die GroenLinks heten of omroepen die zich ‘vrolijk rechts’ noemen. We hebben nieuwe termen nodig! Van 'neger' zijn we na jaren zoeken ook afgekomen, toen we ‘van kleur’ allemaal een min of meer aanvaardbaar alternatief vonden.

Mediawet

Gisteren gooide VVD Tweede Kamerlid Zohair El Yassini een balletje op in het debat met minister Slob over de aanpassing van de mediawet. In een felle uithaal naar NOS hoofdredacteur Gelauff zei El Yassini dat hij zich eens achter de oren moet krabben en na moet denken over zijn eigen rol in de agressie van het publiek tegen de NOS-medewerkers. ‘De veiligheid van journalisten ligt in de handen van de overheid en de samenleving, maar ook bij organisaties zelf,’ zegt het VVD Kamerlid. Hij vindt dat de NOS met twee maten meet en zegt: ‘Ik mag toch hopen dat de hoofdredactie van de NOS ervoor zorgt dat ze altijd het beeld hebben dat ze onafhankelijk zijn en blijven.’

Dat hoopt hij misschien wel, maar hij weet dat het niet zo is. En dat weten wij allemaal sinds Gelauff toegaf dat zijn mensen niet naar het TV-programma De Vooravond mogen omdat hij meningen van presentator Fidan Ekiz niet trekt. Of nou ja, dat zei hij niet maar dat bedoelde hij wel. Ekiz is niet links genoeg en te opiniërend. Volgens El Yassini zegt de NOS daarmee: ‘als het links is dan is het pluriform en als het rechts is dan is het opiniërend en daar willen wij niks mee te maken hebben’.

Het debat werd trouwens afgebroken omdat de corona-app de minister opdroeg per direct in quarantaine te gaan. Daardoor komen de wetsaanpassingen er misschien niet voor 31 december en dan mogen PowNed en WNL niet bij de NPO blijven omdat ze te weinig leden hebben volgens de huidige wet. Is dat probleem ook weer opgelost en blijft de NPO lekker ‘pluriform’.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.