Opinie | Fabeltjeskrant

Marianne Zwagerman3 nov '20 06:373 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Eerst zouden de Russen zich met onze verkiezingen bemoeien, een aperte leugen die de minister nooit terug nam. Nu heeft ze in corona een nieuwe stok gevonden om mee te slaan. In de Kamer stond een debat op de rol over ‘Desinformatie en digitale inmenging’ maar het ging al snel over ouderwets papier. Het belang van de drukpers is herontdekt bij de verspreiding van geluiden die de overheid niet wil horen.

Gezond verstand

Kritische beschouwingen over de corona-aanpak zijn niet veilig op het internet. Niet alleen Lange Frans en Donald Trump werden slachtoffer van de digitale censuur, ook artsen, hoogleraren en zelfs onze eigen Kees de Kort zagen hun accounts of video’s verdwijnen omdat ze dingen zeggen die de WHO verbood. Gelukkig staat in artikel 7 van onze grondwet dat niemand voorafgaand verlof nodig heeft om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Pluriform

Maar als je dat doet krijg je D66 achter je aan. Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat boekhandels het blad Gezond Verstand van emeritus hoogleraar van Wolferen niet moeten verkopen. Ollongren kopte de voorzet van haar partijgenoot in. ‘De vraag is wel,’ zei de minister in de Kamer, ‘of het nou wijs is om zo’n blaadje te verkopen. Let even op waar je het in de schappen legt, leg je het naast de Fabeltjeskrant dan kan ik me er nog iets bij voorstellen’. De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken die zich bemoeit met de schapindeling van een boekhandel! Nu ze die brug toch over is hoop ik dat ze eens binnenwandelt bij een islamitische boekhandel. Kan gewoon in Den Haag en in haar woonplaats Amsterdam.

Lees ook | Marianne Zwagerman | Vergeten volk

Macron

Daar vind je pareltjes als: ‘Je huis is je paradijs, goede raad voor de moslimvrouw’. Een voorbeeld van zo’n goede raad: ‘De vrouw is een herderin in de woning van haar echtgenoot en ze is verantwoordelijk voor haar kudde’. Ook fijn: boeken met kledingvoorschriften voor vrouwen die hun huis willen verlaten. Zo komen we van het mutsenparadijs in het hoofddoekenparadijs. Het is allemaal niet verboden. Maar liever luister ik naar de Franse president Macron die na de onthoofding van Samuel Paty zei: ik zal nooit accepteren dat in ons land jongens en meisjes niet als gelijke worden gezien. Als Ollongren toch een schap in een boekhandel wil leeghalen, weet ik wel waar ze mag beginnen.