Opinie | Piemelloos

Marianne Zwagerman10 nov 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Dat las ik in een analyse in Elsevier. Carter en Trump zijn de enige Amerikaanse presidenten sinds de Tweede Wereldoorlog die geen oorlogen begonnen of voerden. Blijkbaar waarderen mensen dat niet, want Carter werd ook niet herverkozen. Ruim twintig jaar later kreeg hij wel de Nobelprijs voor de Vrede, misschien komt het voor Trump ook nog zo ver. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bedankte Trump op Twitter voor de historische vredesakkoorden tussen Israël en een aantal Arabische landen. Een tweet die zowaar niet eens gecensureerd werd door Twitter.

Duistere zaakjes

Het politiek partijdige platform heeft er een gewoonte van gemaakt de tweets van de president te verbergen achter waarschuwingen. Twitter sloot zelfs het account van de New York Post, de oudste krant van Amerika, omdat de redactie linkte naar de onthullingen die de krant deed over de duistere zaakjes van de zoon van Joe Biden. Pas nadat de Twitter-CEO in de Amerikaanse Senaat het vuur aan de schenen kreeg gelegd, hief hij de ban van de krant op. Qua techdictatuur was deze verkiezingsstrijd een dieptepunt, zoals het elke vier jaar een journalistiek dieptepunt is.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Fabeltjeskrant

Dit jaar misschien nog wel dieper dan anders. Het van de zenders gooien van de speech van Trump, die jankende commentator op CNN, het feit dat bij Op1 de Amerika-deskundigen -wanneer ben je dat trouwens? - waren ingeruild voor drie NPO-presentatoren. Als vragen stellen je vak is moet je een beetje wegblijven bij antwoorden willen geven. De bizarre opwinding bij heel vrouwelijk medialand over het feit dat het hulpje van de nieuwe president een vrouw is. Was er dan echt nog iemand op de wereld die dacht dat wij piemellozen niet zouden kunnen wat Trump kan?

Media-overload

Kajsa Ollongren, nota bene zelf al jaren vicepremier, twitterde: 'Dit heeft zo veel betekenis voor vrouwen en meisjes in de hele wereld'. Wat dan precies? Dat je in 2020 een hoogbejaarde man nodig hebt om ergens als tweede te komen? De media-overload, ja ook op deze zender, voor een ver-van-ons-bed-verkiezing, terwijl we spontaan de naam van de premier van Spanje of Italië niet kunnen noemen, blijft vreemd. Het enige voordeel is dat deze verkiezing ons leerde dat het dus wél mogelijk is om het over iets anders dan corona te hebben in de media. Laten we dat vasthouden!

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.