Opinie | Gedachtepolitie

Marianne Zwagerman17 nov '20 06:303 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Wacht eens even, de overheid verwacht dus dat wij, burgers, bepaalde dingen denken en als we dat niet doen komt de politie aan de deur? Bij gedachtepolitie denk ik altijd aan Sigrid Kaag-achtigen die met wapperende vingers dingen eisen van mensen waar zij op neerkijken. Maar ze lopen dus echt in uniform!

Luister terug | Marianne Zwagerman | Pluriform

Door wie wordt die stuntelende wijkagent toch gestuurd, vroeg ik me af toen ik het filmpje keek van hun gesprek dat Pasquino online gooide. 'De politie heeft geen specifiek beleid om mensen aan te spreken over hun mening' zeiden ze tegen de journalist van Trouw die verhaal ging halen. Maar de politie krijgt wel rapportages van defensie, weten we sinds de onthulling van NRC gisteren. Het leger oefent met een nieuwe manier van oorlog voeren op de eigen burgers.

Informatie als wapen

Acht dagen na de eerste coronapersconferentie van Rutte is een groep militairen gestart met in de gaten houden van kritische Nederlanders en mediamakers met een foute mening zoals Robert Jensen en Ongehoord Nederland. Dat noemen ze 'militair relevant'. Defensie greep de coronacrisis aan om te experimenteren met informatie als wapen. Dankzij de virusangst bleek er ineens van alles te kunnen wat juridisch niet mogelijk is: militairen die zijn getraind in gedragsbeïnvloeding de bevolking laten bespioneren in een informatie-oorlog.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Piemelloos

Ze gebruiken de politiesystemen als bron en monitoren mediaberichten om te bepalen wat wel of niet desinformatie is en wie complotdenkers faciliteert. Vorige week was er een debat in de Tweede Kamer over de vrijheid van meningsuiting. Maar we blijken zelfs geen vrijheid van meningsvorming meer te hebben. Het leger bepaalt wat je wel of niet mag zien en stuurt de politie op je af als je de verkeerde mensen interviewt. Pasquino had voor het politiebezoek 5.000 abonnees op YouTube, een week later zijn dat er bijna vijf keer zoveel. Als Rutte denkt dat je complotdenkers bestrijdt door stiekem het leger op Robert Jensen af te sturen hoop ik maar dat het nog even geen echte oorlog wordt.