Opinie | Juf

Marianne Zwagerman15 dec '20 06:333 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Omroep Zwart en Ongehoord Nederland hebben de eerste horde wel genomen, de leden schijnen binnen te zijn. Oprichter Arnold Karskens zal in The Big Five uitleggen waarom hij erbij moet in Hilversum met zijn Ongehoord Nederland. Ondertussen worden de echte ongehoorden van deze tijd elke maandagavond in beeld gebracht door Omroep Human. Hoe dramatisch het besluit is om de scholen te sluiten wordt glashelder als je kijkt naar de documentaireserie Klassen waarin schoolkinderen uit Amsterdam-Noord worden gevolgd.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Vaginaballerina

Hugo de Jonge zei gisteren dat de scholen dicht gaan om de ouders te dwingen thuis te werken. Nu zo’n beetje alles aan zijn coronabeleid is mislukt zet De Jonge kinderen in als kanonnenvoer. De man is nota bene schooldirecteur geweest! Juist hij moet begrijpen wat school betekent voor de kinderen in de klas van Juf Astrid en Juf Jolanda. Die soms in overvolle huizen wonen, waar ze met moeite een uurtje per dag de computer kunnen gebruiken als papa naar de moskee is.

Anyssa, het slimme elf-jarige meisje, woont bij haar ongeletterde opa en oma, omdat mama niet zo naar haar omkijkt. Ze werd gepest omdat ze leeft van de voedsel- en de kledingbank. Juf Astrid vond daar wat op. Ze leert Anyssa en haar klasgenootjes waarom kinderen jou wel of niet aardig vinden en wat je daaraan kunt doen.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Fabeltjeskrant

De wijkagent die door de juffen is uitgenodigd om de kinderen weerbaar te maken tegen de verleidingen van de straat en de coffeeshop naast de school krijgt ook de stoere jongetjes in de klas aan het huilen als hij ze laat vertellen hoe zij gepest werden. ‘Mensen die nu in de criminaliteit zijn werden vroeger allemaal gepest,’ bromt de diender. De hele klas huilt mee. Dat kan allemaal niet in een Zoom sessie. Juf Astrid en Juf Jolanda leren de kinderen hoe ze zich veilig kunnen voelen. Hoe je samen leeft en samen leert. Als we allemaal een uurtje bijles kregen van Juf Astrid en Juf Jolanda hadden we niet al die omroepen nodig.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.