Opinie | Informatieoorlog

Marianne Zwagerman12 jan '21 06:293 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Sociale mediabedrijven hebben zichzelf boven de democratie gesteld en dat is doodeng. Maar nu moeten we even opletten dat er niet iets voor terugkomt dat net zo eng is. Want al is democratie de minst slechte bestuursvorm, van techdictatuur naar overheden die zich met de inhoud van sociale media gaan bemoeien is van de regen in de tsunami. Media zijn te belangrijk om aan politici over te laten.

Komma

Als Michelle Obama, Hillary Clinton en Sigrid Kaag juichend een rondedansje doen op de rokende puinhopen van het twitteraccount van Donald Trump is waakzaamheid geboden. Kaag walgt - net als Clinton - van al die onbeschaafde mensen die zich op internet in het publieke debat mengen. Als zij en partijgenootjes het voor het zeggen hadden konden mensen zoals ik hun account wel opheffen. D66'ers denken altijd dat er een komma achter vrijheid van meningsuiting komt, gevolgd door máááááár en dan een opsomming van hun regels.

Ook op radio en tv horen ze kritische geluiden liever niet. Media in Nederland zijn niet te vertrouwen verzekerde Kaag haar toehoorders al eens. Maar dat mag ze voortaan niet meer zeggen van haar trouwe fan Shula Rijxman, de topvrouw van de publieke omroep. In haar nieuwjaarsrede zei Rijxman gisteren dat het onacceptabel is dat er hardop wordt getwijfeld aan het werk van journalisten.

Factcheck

Die memo had ik even gemist eerlijk gezegd. Sinds wanneer zijn journalisten boven alle twijfel verheven? Ik heb er een dagtaak aan om hardop te twijfelen aan het werk van journalisten! Gisteravond moest ik een factcheck van EenVandaag over corona op Twitter weer van een lange factcheck voorzien, er klopte werkelijk niet één zin van! Juist nu, in deze crisis waar zoveel geluiden niet doordringen tot de politiek en de media, moeten burgers en ondernemers op hun digitale zeepkist klimmen om zich te laten horen.

Er blijft een gapend gat zitten tussen wat de mensen in het Catshuis zeggen en wat er in de praktijk gebeurt, zei Kees de Kort gisteren terecht. Hij noemt de verlengde lockdown een oorlog tegen de eigen bevolking. Een informatieoorlog is het zeker. Laten we onze vrijheid om te zeggen wat we vinden, weten en denken blijven bevechten.'

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.