Opinie | Kort en klein

Marianne Zwagerman26 jan 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Nu moeten we aanhoren dat de politie het zo druk heeft met relschoppers dat demonstreren tegen het coronabeleid er niet meer bij kan. Of nou ja, je mág demonstreren, maar alleen op een plek waar niemand het merkt. Femke Halsema zei gisteren in Op1 triomfantelijk: 'Er was nog een demonstratie die wel vreedzaam is verlopen, waar je dus niks van weet'. Ja, dat is nou net níet de bedoeling.

Het kabinet is nog maar net gevallen vanwege grove schending van de rechten van burgers en het om zeep helpen van de rechtsstaat, maar politici lijken alweer vergeten dat niet wij maar zij iets moeten veranderen. Een week nadat Pieter Omtzigt in de Kamer stond te schuimbekken dat er iets helemaal mis is met de tegenmacht in dit land zou je alle ruimte moeten bieden aan burgers en ondernemers om hun ongenoegen te uiten.

Beschermen tegen geweld

De politie zou een schild om de vreedzame demonstranten moeten vormen en ze beschermen tegen het geweld van de relschoppers, in plaats van de schedels van onschuldige mensen met een waterkanon te verbrijzelen. Alle camera's en microfoons zouden gericht moeten zijn op de demonstranten, niet op de relschoppers, klagende burgemeesters en politiechefs. Media hebben weer meer oog voor de ophef dan voor de inhoud en zo smeult het vuur van de onvrede door.

De avondklokrellen komen in een historisch rijtje met de krakersrellen uit de jaren '80 en de bouwvakkersrellen uit de jaren '60. Toen draaide het om oneerlijke beloning en een tekort aan woningen. Problemen die nu ook al jaren spelen en zwijgzaam worden geïncasseerd. Pas nu er extreme vrijheidsberoving en een opdoemende economische crisis bovenop komen ontstaat er opstand.

Telegraafrellen

Die bouwvakkersrellen gingen de geschiedenisboeken in als de Telegraafrellen, want de demonstranten sloegen het Telegraafgebouw kort en klein omdat ze het niet eens waren met de berichtgeving. De burgemeester en de politiebaas van Amsterdam en de minister van Binnenlandse Zaken traden af omdat ze de rellen niet onder controle kregen. Aftredende politici overleven we wel, maar laat de media een beetje heel.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.