Opinie | Journalistieke zoektocht

Marianne Zwagerman2 feb 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

De beelden werden gemaakt door de artsen en verpleegkundigen zelf, gewoon met hun smartfoon. Dat was toen nog de enige manier om mee te kijken achter de gesloten deuren rondom de bedden van de corona-patiënten uit de eerste golf. Het vakblad Villamedia riep Lassche vorige week uit tot journalist van het jaar 2020. Minister Arie Slob van media reisde af naar de boerderij van de tv-maker in Rouveen om hem het bijbehorende beeldje te overhandigen. Daar trokken mijn schouderbladen van samen. Dat is nou precies wat Villamedia niet zou moeten willen, net nu de veel te innige band tussen de Haagse Kliek en de journalistiek onder een vergrootglas ligt.

Hooguit bijvangst

Gelukkig is Lassche van het goede journalistiek soort. Hij weerstaat het beroep dat er op hem wordt gedaan om weer met Frontberichten te beginnen, want het programma is zo'n goed instrument om mensen te bewegen zich aan de maatregelen te houden. Dat mag nooit een doel zijn van een journalistiek programma, vindt Lassche. Het is hooguit bijvangst. 'Journalisten kunnen nooit een verlengstuk zijn van een voorlichtingsapparaat van een ministerie,' zegt hij tegen Villamedia.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Kort en klein

Shula Rijxman, de topvrouw van de NPO, wil graag weer een mediaprogramma zoals De Leugen Regeert, in deze tijden van verondersteld fake news. Laat ze eens met Lassche praten over een format. De journalist van het jaar vindt dat er binnen de NPO een discussie moet komen over de waakhondfunctie van de omroep. Het grote gesprek over de rol die de publieke omroep op dat vlak moet hebben wordt niet gevoerd, vindt hij. Entertainment heeft zijn intrede gedaan in de journalistiek, ook bij de NPO.

Rauw

Zelfs op de ooit heilige 101-pagina van Teletekst staan nu berichten over schandaaltjes en BN'ers. Dat moet anders, vindt Lassche. Zijn Frontberichten waren rauw, authentiek en vertelden de ongefilterde, niet politiek correcte waarheid. Een zeldzaamheid in het huidige mediatijdperk. 'Deze tijd vraagt om echte journalistiek en de journalistiek moet goed bij zichzelf te rade gaan wat is,' zegt Lassche. Ik ben benieuwd waar die zoektocht hem brengt.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.