Opinie | Witte jassen-maffia

Marianne Zwagerman9 feb 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Daar blaas je dokter Diederik niet mee van de talkshowtafels. Dus zette Marloes Nederveen, om drie uur 's nachts een noodkreet op Facebook omdat ze niet meer weet hoe ze verder moet. Kuipers en Gommers regeren nu al bijna een jaar ons land. Ze zijn niet democratisch gekozen, maar drukken telkens hun zin door via de tv-camera's.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Journalistieke zoektocht

De paar ministers die wél oog hebben voor de enorme economische en maatschappelijk schade van het coronabeleid moeten knarsetandend toezien hoe de witte jassen-maffia, zoals zij dat noemen, de macht greep. NRC tekende op dat de bewindslieden gefrustreerd zijn dat de zorgcapaciteit altijd voor gaat, hoe groot de maatschappelijke pijn ook is. Want die is abstract. Er is geen coronadashboard voor de mentale schade en de economische ravage. Een plaatje van een rij ambulances bij een ziekenhuis dat zijn logistiek elke winter niet op orde heeft, is duizend keer krachtiger dan een onderzoekje naar werkloosheid of leerachterstanden.

Onder controle

Faillissementen blijven nog uit door steun die straks deels keihard terugbetaald moet worden, waardoor veel mensen nog denken dat het allemaal wel wat meevalt bij ondernemers. Maar dat doet het niet. Velen zijn de wanhoop voorbij. Lamgeslagen. De grootste roof van ondernemerskapitaal sinds mensenheugenis vindt in stilte plaats. Corona zouden we samen onder controle krijgen, maar de rekening gaat naar een kleine groep Nederlanders die dat gelaten accepteert. Want je bent geen ondernemer geworden om te klagen.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Kort en klein

En mag je klagen als je nog leeft, in een wereld waar alles draait om levens redden? In Den Haag is het geen chefsache als het over het ondernemersleed gaat. De politieke kopstukken sturen hun weinig mediagenieke knechtjes. Ze praten over de TVL, TOZO en TONK. Alsof het niet over mensen gaat. Die kapot gaan. Die hun bedrijf in elkaar zien storten. Die 's nachts huilend op de bank zitten. En hun laatste 16 euro tellen.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.