Opinie | Gebogen lepel

Marianne Zwagerman23 feb '21 06:273 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er zijn ziekenhuizen waar anesthesisten een medische hypnose-opleiding volgden. Ze brengen de patiënt in slaap door een kwartier op ze in te praten, daarna gaat het mes erin. De patiënt voelt niks en waant zich op een festival of bakkend in de zon op een warm eiland. Het is kortom een krachtig middel. Desmet waarschuwt al een aantal maanden dat de angst die in de coronacrisis wordt aangejaagd door de media en de regeringsleiders ertoe leidt dat in het brein van mensen een soort hypnose-achtige toestand ontstaat.

We zijn door het bombardement van angstaanjagende beelden en verhalen in een massahypnose beland. Mensen staan daardoor niet meer open voor andere denkbeelden en zien mensen die anders naar de zaken kijken als vijanden. Door een linkje dat internist Sabine Pinedo deelde op LinkedIn stuitte ik op een blog waarin hypnotherapeuten uitleggen hoe we de corona massahypnose kunnen doorbreken. Ze herkennen de technieken van neuro-linguïstisch programmeren die zij ook in hun werk gebruiken.

Bijvoorbeeld door de keuze van woorden die afschrikwekkende beelden oproepen. In plaats van: 'het is druk op de ic's omdat oude mensen niet goed tegen het virus kunnen' zeg men: 'De afschuwelijke hoeveelheid doden op overvolle IC's'. Het voortdurend herhalen van deze beelden en termen heet sublimaal programmeren. De oplossing die de therapeuten geven is vrij simpel: 'zet de tv en radio uit en lees geen kranten meer, maar ga juist naar tegengestelde meningen luisteren'. Die moeten er dan nog wel zijn. Gisteren stond in de Volkskrant een redactioneel commentaar dat opriep tot een welwillend onthaal van het plan van het (ook door mij uitbundig toegejuichte) Herstel-NL.

Een paar uur later was het op de site al aangepast. Nu was het een onvoldragen plan en noteerde de krant dat ze er niet achter staan. Ik grapte op Twitter nog: 'wie belde er? Mark of Hugo?' Een paar uur later bleken die echt gebeld te hebben met Herstel-NL met de oproep om de campagne voor het plan stop te zetten. Zo benieuwd wat er vandaag weer in de krant staat.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.