Opinie | Open debat, open mind

Marianne Zwagerman2 mrt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Alle nummers twee zijn leuker dan hun lijsttrekkers, die elkaar helemaal zat zijn na een jaar coronadebatten. RTL probeerde ze 's avonds uit hun ingesleten groef te trekken door 'echte mensen' de arena in te slingeren. In hun veilige coronabubbel waren de politieke kopstukken blijkbaar al tijden geen normaal mens meer tegengekomen. 'Ik deed het niet zelf,' piepte Rutte, terwijl hij zich voor de zoveelste keer onder zijn verantwoordelijkheid probeerde uit te draaien voor het in de vernieling helpen van duizenden ouders in het toeslagenschandaal.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Gebogen lepel

Op het Binnenhof lukt hem dat probleemloos, voor de draaiende camera tegenover een echt slachtoffer had hij het moeilijker. Al was het maar omdat mevrouw Rongen hem strenger ondervroeg dan hij gewend is vanuit het kleffe Haagse journalistenkliekje. Op 17 maart mogen we stemmen voor nieuwe en hopelijk betere volksvertegenwoordigers, maar niet voor betere journalisten.

Tegengeluid

De weekendkranten stonden vol beschouwingen over een jaar corona in Nederland. De laatste weken is er eindelijk meer ruimte voor een tegengeluid in de media, maar hemeltjelief wat heeft dat lang geduurd. Terwijl er echt in maart vorig jaar al genoeg feiten op tafel lagen om de regering kritisch te benaderen. Hoofdredacteuren Pieter Klok van de Volkskrant en Hans Nijenhuis van het AD blikten in hun eigen kranten terug op hun rol.

Lees ook | Marianne Zwagerman | Journalistieke zoektocht

Zien ze zichzelf als schoothondjes van Jaap van Dissel, hebben ze zich gedragen als Postbus 51 in plaats van als kritische journalisten? Er zal ooit een parlementaire enquête komen naar de rol van de politiek in deze crisis. Maar hoe gaat de journalistiek verantwoording afleggen? Een echt antwoord kwam er niet van de hoofdredacteuren. Nijenhuis zegt: 'zo'n site als Herstel-NL, waar wetenschappers het coronabeleid kritisch beschouwen, hadden wij dat niet moeten zijn?'

Postbus 51

Ja! En kom eens uit de nabeschouwingsmodus, de wedstrijd is nog in volle gang. Nederland snakt naar een open debat waarna de witte jassen weer hun ziekenhuizen ingejaagd worden en verstandige mensen, die geen miljoenen verdienen aan testen en vaccins, de macht overnemen. Een open debat met een open mind, kan iemand dat snel organiseren?

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.