Opinie | Politieke propaganda

Marianne Zwagerman9 mrt '21 06:113 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een boze leraar beet Klaver in Nieuwsuur toe dat hij doordraaft in het pleasen van jongeren tijdens de coronacrisis, ten koste van zwakkeren in de samenleving. Nog leuker werd het toen een oud-GroenLinks-politica uit Amsterdam hem dwong zich uit te spreken tegen de omstreden bomenverbrandingsoven in Diemen. Met de uitsmijter: 'U heeft nog een week tot aan de verkiezingen om iets aan uw geloofwaardigheid te herstellen,' vermorzelde ze het laatste restje groene geloofwaardigheid van Klaver, die toch al op code rood in de peilingen staat.

Luister terug | Marianne Zwagerman Open debat, open mind

Politiek commentator Wouter de Winther neemt het in zijn Telegraaf-podcast Afhameren op voor de geplaagde politici. Hij vindt dat tv-makers het hoofd van politici op het hakblok leggen in een confrontatie die voor de lijsttrekkers niet te winnen is omdat politiek nou eenmaal een moeilijk vak is waarin je lastige keuzes moet maken. Onzin natuurlijk. Nieuwsuur en RTL trekken de boze kiezers heus uit effectbejag voor de camera's, maar lopen hiermee ook de gaten dicht die de coronacrisis trekt. Normaal gesproken ontmoeten politici deze mensen op straat en in muffe zaaltjes in de provincie.

Paniekvoetbal

De Telegraaf had beter ook iets interactiefs kunnen organiseren in plaats van het sleetse format van de verkiezingskrant, gemaakt door de lijsttrekkers. Dat was in 2006 best een leuk idee, maar juist nu er zo veel kritiek is op de te innige relatie tussen pers en politiek moet je partijen niet meer ongefilterd krantenpagina's laten vullen met hun politieke propaganda. Hoofdredacteur Paul Jansen zei nota bene zelf gisteravond bij Jinek: 'Mij bekruipt het gevoel dat er het afgelopen jaar misschien iets te veel paniekvoetbal is gespeeld vanuit het kabinet en daar hebben wij als Telegraaf ook wel aan mee gedaan'.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Gebogen lepel

Daar had ik liever een beschouwing over gelezen dan vijftien pagina's geleuter van de 'gasthoofdredacteuren'. Maar goed, nu weten we wel dat Geert zijn Snoetje en Pluisje op de Telegraaf laat kakken, want NRC komt zijn kattenbak niet in omdat daar altijd een luchtje aan zit. Dat is ook wat waard.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.