Opinie | Kabbelcampagne en politiegeweld

Marianne Zwagerman16 mrt '21 06:173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We hoeven ons oordeel nu eens niet te baseren op uit de context gerukte smartphone-filmpjes van complotwappies. De cameraman die op het Malieveld stond te filmen voor Hart van Nederland kreeg de volle laag van het ME-waterkanon. Wat dan weer werd vastgelegd door een andere cameraman. De beveiliger die Hart van Nederland met de verslaggeefster had meegestuurd om haar te beschermen tegen demonstranten, moest de klappen van de ME opvangen zodat zij haar werk kon doen.

Politici hebben de mond vol van geweld tegen journalisten, maar als die moeten rennen voor de wapenstokken van de ME blijft het muisstil. Grote ophef over de politie-agressie blijft uit. Een dag voordat de stembussen open gaan met zo veel geweld op je eigen burgers inbeuken, als dat geen gamechanger is wat in hemelsnaam nog wel?

Luister terug | Marianne Zwagerman | Politieke propaganda

Maar de campagne kabbelt voort. Rutte werd door de media al tot winnaar uitgeroepen voordat de eerste flyer was gedrukt. De hoofdredacteur van de Volkskrant constateerde in de verkiezingspodcast van de krant tevreden dat VVD zo lekker naar links is opgerukt. Dus waarom zou je nog kritisch zijn als linkse media? Ze laten Rutte lekker de staatsman uithangen.

Geen reguliere verkiezingen

Dat het geen reguliere verkiezingen zijn, maar verkiezingen doordat het kabinet viel over een grof schandaal waarbij burgerrechten ook al op schandelijke wijze werden geschonden komt nauwelijks ter sprake. Zelfs in de terecht de hemel in geprezen serie lijsttrekkersinterviews van Nieuwsuur was het met Rutte niet eens onderwerp van gesprek. Hij werd wel geconfronteerd met een ondernemer die helemaal naar de klote ging in de coronacrisis. Rutte moest erom schaterlachen.

Lees ook | Marianne Zwagerman | Open debat, open mind

De ondernemer werd kwaad. Tevergeefs. De VVD-leider weet niet hoe het is om alles waar je tientallen jaren hard voor werkte kapot te zien gaan. Hij voelt de wanhoop niet. Hij voelt het verdriet niet. Hij kreeg er niet eens een kritische vraag over. En zo kabbelen we naar de stembus, in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wat kunnen we doen? Ik ga ik elk geval stemmen op een volksvertegenwoordiger die afstand neemt van politiegeweld tegen vreedzame burgers. Maar die moet je met een lampje zoeken.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.