Opinie | Virusbaas Jaap en minister Bloemschoen

Marianne Zwagerman30 mrt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het tv-interview duurde drie kwartier. Ondernemer Ap mocht ook wat vragen. Zijn bedrijf ging kapot door de coronacrisis. Premier Mark moest er hard om lachen. Toen was er geen tijd meer om het te hebben over de reden dat zijn kabinet was gevallen. Het paste niet in het format, zei tv-hoofdredacteur Joost in de krant. Bovendien had de zender die niet door de regering wordt betaald er al eens naar gevraagd. Bij die zender werkt de journalist die de tegels lichtte waar premier Mark over struikelde.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Onbevangen bloot

In het gave land moet iedereen sinds een jaar binnenblijven. Tenzij je naar de kerk wilt, dan mag alles. Journalisten die een kijkje komen nemen worden in elkaar gemept door de gelovigen. Dat vindt de politie gaaf, tevreden kijken ze toe. Een paar weken geleden moest de ME op het Malieveld de journalisten nog wegknuppelen. Nu doen de inwoners van het gave land het gelukkig zelf!

Bloemschoen

Amnesty International pruttelde wat over excessief politiegeweld, maar in het gave land lossen mensen dingen samen op. Op het Museumplein zaten een paar niet zo gave inwoners koffie te drinken. Die wilden geen journalisten meppen. Dus nam de politie de journalisten mee in een busje. Netjes opgeruimd, daar houden de mensen in het gave land van. Virusbaas Jaap werd zaterdag samen met Minister Bloemschoen geïnterviewd in de krant. De minister vindt zijn eindbazen, de volksvertegenwoordigers, maar stom. Wappies noemt hij ze.

Lees ook | De Jonge: Zorgmedewerkers kunnen zich melden bij prikpressie

Jaap vindt ze ook stom, ze begrijpen de datamodellen niet eens waarmee hij de coronacrisis voorspelt. Dus huurde Jaap een journaliste in die veel van feminisme en mannenhaat weet, om vragen over de datamodellen te stellen aan zijn mensen. Trots gooide zijn RIVM het filmpje op Twitter. 'Wat is een rekenmodel?', vroeg journaliste Milou. Virusbaas Jaap had ook Maurice de Hond in kunnen huren. Die weet wel wat een rekenmodel is. Maar hij stelt steeds kritische vragen. Dat is niet gaaf.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.