Opinie | Bezemwagen

Marianne Zwagerman6 apr '21 06:543 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Rutte wordt door zijn oude VVD-kompanen neergezet als slachtoffer van een heksenjacht. Geen aantrekkelijk label naast dat van aangeschoten wild, dat aan hem kleeft sinds het debat van donderdag. Het meest tenenkrommend in de mastodontencampagne is een opiniestuk van Ruttes voormalige spindokter Jan Driessen, gepubliceerd op de site van communicatievakblad Adformatie. Niet echt de plek waar je komt voor diepgaande politieke analyses.

Fanboys

Het stuk leest als een mislukte sollicitatie bij GeenStijl. Kaag stond volgens Driessen met moordlustige ogen in de Kamer en Pieter Omtzigt - het CDA-Kamerlid is gepromoveerd econometrist - noemt hij een emotionele straatvechter. Wilders en Baudet zijn volgens de oud-campagnestrateeg van Rutte niets meer dan fanboys van de 'Hongaarse principeloze geldwolf Orbán' en 'aartsleugenaar Trump'.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Virusbaas Jaap en minister Bloemschoen

Dat is wel heel veel herrie om af te leiden van de oorverdovende werkelijkheid die afgelopen week op het Binnenhof is ontstaan. Elias, Teeven, Kamp, zelfs de oude Bolkestein werd weer even van stal gehaald. De legendarische VVD-leider verliet al in 1998 de Nederlandse politiek. Als je oud bent lijkt dat niet eens zo gek lang geleden, maar we betaalden toen nog met guldens. Er is een hele generatie jongvolwassenen die dat niet meer meemaakte.

Totaal gefaald

Oma Jorritsma besloot ze via Twitter even op hun plek te zetten: 'Je moet maar durven om de lijsttrekker van de grootste partij, die de verkiezingen net heeft gewonnen, als jongerenorganisaties uit te willen sluiten'. Een tweet die je maar moet durven plaatsen als je net totaal gefaald hebt als verkenner die boven de partijen had moeten staan. Lastige jongeren moeten hun bek houden, vinden de VVD-fossielen.

Lees ook | Liveblog formatie

Talitha Muusse mocht ze zondagavond niet interviewen in Op1 omdat ze na het Omtzigtdebat opriep tot een volksberaad. Ze hield haar rug recht en bedankte helemaal voor de droombaan. Dat leverde een avond Op1 op zoals hij elke dag zou moeten zijn: met Sven Kockelmann in zijn element, beloond met hoge kijkcijfers. Kwam er toch nog iets goeds uit voort uit al die smerigheid.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.