Opinie | Verwerpelijk

Marianne Zwagerman13 apr '21 06:403 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Waarschijnlijk niet, de cancel culture was toen nog niet uitgevonden. We waren nog het land van duizend meningen. Het land van nuchterheid. Nu zijn we China 2.0 geworden. Een land waar huisartsen niet meer zelf met hun patiënten mogen bepalen of ze een prik zullen geven. Waar burgemeesters niet meer zelf mogen bepalen of de terrassen in hun stad open mogen. En waar je als profvoetballer niet de vrijheid hebt om je mening te geven over iets dat zich buiten de witte lijnen afspeelt.

Lees ook | Marianne Zwagerman | Bezemwagen

Toen Wout Weghorst, speler van Wolfsburg, waagde op Instagram zijn mening te geven over het coronabeleid werd hij ter verantwoording geroepen voor de camera van de ZDF. De chef voetbal van de NOS, Arno Vermeulen, vindt zijn uitspraken verwerpelijk en waarschuwde de bondscoach dat hij Weghorst beter niet op kan nemen in het Nederlands Elftal, omdat er dan gedonder van komt in de media. Weghorst had op Instagram gedeeld dat corona minder dodelijk is dan aanvankelijk werd gedacht. Dat is feitelijk juist, maanden geleden al door de WHO bevestigd.

Stampvol

Maar weet Vermeulen veel, die volgt blijkbaar alleen de voetbaluitslagen. Hij vond dat Weghorst maar eens op een Nederlandse ic moet gaan kijken om te zien hoe stampvol het daar ligt. Een uitstekend idee! De vaderlandse pers werd dit weekend voor het propaganda-karretje gespannen van ziekenhuisbazen om schrikbeelden te schetsen van de toestand op de ic-afdelingen. Zo werd kort voor de persconferentie van vandaag - waar versoepelingen dreigden - de indruk gewekt dat de bedden niet aan te slepen zijn voor fitte levenslustige dertigers, die nu naar adem liggen te happen.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Virusbaas Jaap en minister Bloemschoen

Ik heb het even gecheckt. In 25 Nederlandse ic-bedden ligt een dertiger. Totaal lagen in de hele coronacrisis 314 Nederlandse dertigers op de ic. Dat is 0,01 procent van de dertigers. Even voor Arno Vermeulen: dat is fors meer dan de Nederlandse mannen kans maakten om kampioen te worden bij het laatste WK voetbal. Best verwerpelijk, ja.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.