Opinie | Hufterig

Marianne Zwagerman20 apr 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Vernietigen is best een akelig woord over iemand wiens ouders hun eerste echtgenoten en een groot deel van hun familie verloren in vernietigingskampen waar ze zelf levend uit bevrijd werden. Er zat nog meer gif in de beker. De Volkskrant plaatste paginagroot een - in de woorden van Lodewijk Asscher - ‘hufterige karikatuur’ van de Hond.

Ertussendoor geglipt, volgens hoofdredacteur Pieter Klok. ‘Weekendbeslissing, te weinig mensen op de redactie,’ is zijn verklaring voor het plaatsen van de op nazipropaganda gelijkende tekening die redacteuren niet opmerkten omdat het ze ‘vanwege hun leeftijd aan historisch besef ontbreekt’. Aan die kwaal lijden sommige leden van jongerenafdelingen van politieke partijen ook, maar die komen er meestal niet met een excuusje in de krant vanaf.

Luister ook | Verwerpelijk

Deventer moordzaak

De officiële reden voor de haatcampagne tegen Maurice de Hond is zijn rol in de Deventer Moordzaak. Voor mensen zonder historisch besef al bijna net zo lang geleden als de Tweede Wereldoorlog, maar er moeten een boek en een film verkocht worden, dus wordt het lijk van de vermoorde weduwe weer opgewarmd.

De NPO stelde ruimhartig middelen ter beschikking voor de promotie van het boek en de film van Nieuwsuur-journalist Bas Haan. In een podcast-serie wordt de oude zaak opgerakeld. De afzender is de NPO, maar de podcasts zijn gemaakt door de producent van de film. Merkwaardig. Na het luisteren van de zes afleveringen is niet langer de dode weduwe het slachtoffer, maar de klusjesman.

Luister ook | Bezemwagen

Coronahoofdstuk

De dader is niet de -al dan niet ten onrechte- voor de moord veroordeelde boekhouder, maar Maurice de Hond. Hij is de kwade genius. Bas Haan stofte zijn al in 2009 verschenen boek over de zaak af en voegde er een extra coronahoofdstuk aan toe. Met de oproep op Twitter om De Hond geen podium in de media te geven tijdens de coronacrisis. En zo wordt een heel oude koe uit een vergeten gedempte sloot getrokken om De Hond te beschadigen, terwijl hij het in deze crisis duizend keer vaker bij het rechte eind heeft dan de mensen die er officieel over gaan. Maar dat is zeker weer een complottheorie.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.