Opinie | Nul keer

Marianne Zwagerman11 mei '21 06:283 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We hebben nu dus een unieke kans om helemaal schoon schip te maken. Nieuw leiderschap! Hoe ging het eigenlijk met het leiderschap van Shula Rijxman? Welke erfenis laat zij na als NPO-baas? Een vreselijke hondenbaan waarin je mensen met weinig kennis van media boven je en de meest arrogante, eigenwijze, narcistische beroepsgroep onder je hebt. Net als de Tweede Kamer is de publieke omroep een onbestuurbare warboel geworden met allemaal splinterclubjes, er komen er nu waarschijnlijk weer twee bij.

Financiële handel en wandel

Omroepen die aan de ene kant geen centimeter ruimte krijgen en moeten uitzenden wat de machtige NPO-zendercoördinatoren willen maar aan de andere kant volstrekt hun eigen gang gaan zonder verantwoording af te leggen over hun financiële handel en wandel. De NPO ontvangt 850 miljoen euro belastinggeld, maar de organisatie heeft weinig inzicht of ‘Hilversum’ dat geld doelmatig besteedt, oordeelde de Algemene Rekenkamer in 2019.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Onbevangen bloot

Er verdwijnen bakken met poen in de zakken van programmamakers als Floortje Dessing en Jeroen Pauw, maar niemand weet hoeveel en waarvoor. Ik roep al jaren op tot een goed onderzoek naar de verborgen geldstromen in Hilversum en zag gelukkig op Twitter dat Follow The Money dat nu op wil pakken.

Diepgravende journalistiek

De NPO krijgt geen grip op de omroepen, maar de politiek niet op de NPO. Minister Arie Slob liet bij de laatste wijzing van de mediawet nog duidelijker opnemen dat de publieke omroep een specifieke taak heeft om (onderzoeks)journalistieke producties en programmering te verzorgen. De NPO moet diepgravende journalistiek leveren als tegenmacht in onze democratische rechtsstaat. Dat doen ze maar mondjesmaat.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Hufterig

NPO-zenderbaas Frans Klein, de man die Andere Tijden de nek omdraait, zei vorige week dat maar de helft van het tv-budget naar informatieve programma's gaat. Hij leeft in de veronderstelling dat talkshows journalistiek zijn, in plaats van gemakzuchtige babbelboxjes zonder onderzoeksredactie. Op de site van headhunter De Vroedt & Thierry bestudeerde ik de acht pagina's profielschets voor de nieuwe NPO-bestuursvoorzitter. Het woord journalistiek kwam er nul keer in voor.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.