Opinie | Een foto

Marianne Zwagerman18 mei '21 06:503 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Eén foto kan nog steeds het het verschil in de wereld maken, maar zelfs hun mediacollega's zien de fotografen over het hoofd. Om vervolgens wel aan de haal gaan met het nieuws dat de fotograaf, Bart Maat in dit geval, maakte. Maar heb je nog een fotograaf nodig voor nieuws, of heeft de smartphone de professionele nieuwsfotograaf vermoord? Had Thomas van Groningen die Ollongren-foto ook wel even kunnen maken met zijn telefoon, tussen het interviewen door?

Broddelwerkjes

'Ik vond het wel mooi eigenlijk, een nieuwe beeldtaal erbij', zegt fotograaf Reyer Boxem over de opkomst van de passant als fotograaf in zijn afscheidsbrief aan het Dagblad van het Noorden. Een paard in de sloot, een brand, een ongeluk, hij laat het graag over aan de sensatiezoekende amateurs die met de politiescanner aan hun oor op fotojacht zijn. Maar Boxem zag tot zijn ergernis de krant vollopen met broddelwerkjes van hobbyfotografen.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Nul keer

Verslaggevers schieten even snel een kiekje met hun telefoon tijdens een interview. Boxem moest ze daar nota bene zelf voor opleiden. Hij wil als freelancer niet meer voor de krant werken nu het Belgische Mediahuis, dat het dagblad vorig jaar overnam, fotografen voortaan nog maar 75 euro per opdracht betaalt. Daar moeten ze 5 unieke foto's voor leveren die het bedrijf tot het einde der tijden mag blijven publiceren in alle print- en digitale uitgaven.

Treurig

Dat is van een kruideniersmentaliteit in de categorie: 'oh is een druppel benzine gratis? Druppelt u hem dan maar vol!' Boxem stelt een interessante vraag in zijn afscheidsbrief: had de krant, toen de oplage daalde, niet juist moeten investeren in beeld op superhoog niveau? Zouden mensen misschien alleen al dáárom een reden hebben om de krant te kopen?

Luister terug | Marianne Zwagerman | Tandeloze buddy-journalistiek

Het treurige is dat Mediahuis, dat vorig jaar een recordomzet van bijna 1 miljard euro haalde met een kleine 60 miljoen euro winst, zich die vraag waarschijnlijk niet eens stelt. Eén foto kan een minister laten struikelen en een premier beschadigen, maar zou geen lezer extra opleveren?

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.