Opinie | Geef mij je agressie

Marianne Zwagerman25 mei '21 06:483 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nu we ons leven weer een beetje terug hebben, afhankelijk van je bereidheid om injectienaalden of wattenstaafjes in je lijf te laten steken, was ik de actie al half vergeten. Tot ik in de stad ineens stickers zag met mijn hartje en de tekst van de actie erop. Hadden voor mij onbekende mensen zelf gemaakt! Hoe leuk is dat, de kracht van sociale media terugvinden op een lantaarnpaal.

Luister terug | Marianne Zwagerman | Een foto

Angst bleek een krachtig wapen in de coronacrisis, gretig ingezet door machtshebbers, onvermoeibaar verspreid door media. In de UK is daar net een interessant boek over verschenen, A State of Fear. Het krijgt in Nederland weinig aandacht. Hoe kan dat? vroeg ik aan Patrick van IJzendoorn, correspondent in Londen. Hij zei: Nederlandse journalisten willen meebesturen. Hij ziet dat het in de Engelse kranten barst van de lockdownkritiek, in tegenstelling tot Nederland.

Niet uit elkaar trekken

Mediaprofessor Mark Deuze zei laatst iets vergelijkbaars: 'In een crisis voelen journalisten zich medeverantwoordelijk om het allemaal in 'goede' banen te leiden'. Uit zijn wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat journalisten de samenleving niet uit elkaar willen trekken, maar de boel een beetje bij elkaar willen houden. Als dat zo is ligt er nu een mooie taak voor de media. Hoe herstellen we als maatschappij de door angst aangerichte schade zonder eerst nog meer slachtoffers te maken? Welke rol hebben politici en media daarbij?

Luister terug | Marianne Zwagerman | Nul keer

Het is met angst als met landmijnen, je moet ze na de strijd wel opruimen, anders blijf je nog jaren met de rommel zitten. In Antwerpen werd het hoofdkantoor van DPG Media gisteren door de politie ontruimd na dreigementen, wellicht in relatie tot de klopjacht op de Belgische militair die met kortsluiting in de kop op zoek is naar de ondergedoken viroloog Van Ranst. Het is tijd voor een nieuwe fase in deze crisis. Geef mij niet je angst, geef mij je agressie. Want alleen als we elkaar niet verliezen, vinden we wel weer een weg met elkaar.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.