Opinie | Struikelmiljonair

Marianne Zwagerman8 jun 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zelf zijn ze, op een enkeling na, de dubbeltjes in de mediacratie die nooit een kwartje worden. Je kunt eens een prijsje winnen van een paar duizend euro voor een tegellichtend verhaal of de jackpot kraken met een bestseller. Jeroen Smit zegt altijd dat hij in De Prooi woont; van de opbrengst van zijn boek over ABN Amro kocht hij een fijn huis in een goede buurt. Het zijn uitzonderingen.

Struikelmiljonair, zoals Sywert, word je niet snel in de journalistiek. Misschien zijn journalisten daarom zo gefascineerd door zijn verhaal. Sywert voelde een tijdje als een van hen. Beetje kabaal maken op Twitter, brave foto's delen van zijn brave dakkapel op zijn brave huisje. Babbelen in een talkshow; meninkje hier, analysetje daar. Hij leek zondag in Buitenhof nog lichtelijk in shock over de miljoenen die zomaar aanspoelden in zijn mondkapjeshandel. De koers van de dollar, wat ontwikkelingen op de wereldmarkt en katsjing, nooit meer een klein zeilbootje huren in Loosdrecht, maar je laten fêteren op de Hiswa om een Saffier uit te zoeken. Zo mooi kan het leven zijn.

Monsters

Als de regering zorgt dat het geld regent gaan ondernemers er met een emmertje onder staan. Sywert pakte minder dan 0,2% van de miljarden euro's die bij het ministerie van Volksgezondheid zonder controle werden weggesmeten, maar hij incasseert 100% van de media-ophef. Ophef die hem in de positie bracht om zonder staat van dienst aan te schuiven op het hoogste niveau in Den Haag. Het sentiment in de talkshows is het kompas van de regering, bleek uit de vrijgegeven notulen van de ministerraad in het toeslagenschandaal. Media creëerden de monsters die ze nu zelf proberen de kop af te hakken.

Dat wil zeggen, alleen de zichtbare monsters. Want het wemelt van de Sywerts op alle plekken waar de overheid de vrije markt komt verstoren met gratis geld, van windmolenhandelaren tot vaccinverkopers. De meesten zijn slim genoeg om buiten beeld te blijven. Of schaamteloos genoeg om ondanks hun Mexicaanse Griep-miljoenen vier keer per week live op NPO1 aan de wijn te nippen. Misschien is Sywert de nieuwe Ab.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.