Opinie | Blanke Vla en Negerzoenen

Marianne Zwagerman15 jun 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Zijn pleidooi toont overeenkomsten met dat van Martin Bosma maandag in de Tweede Kamer. Bosma waarschuwt voor het woke-virus dat de cultuur- en mediawereld in de greep heeft. Een gevaarlijk virus, dat ervoor zorgt dat -net als in de Tweede Wereldoorlog- namen van componisten moeten verdwijnen uit het Concertgebouw omdat ze niet van de juiste afkomst zijn.

De dominante diversiteits-ideologie van de links-wappies regeert overal waar met belastinggeld cultuur en media worden gefinancierd, waarschuwt Bosma. Er worden boeken verwijderd uit de bibliotheek en musea raken hun subsidie kwijt als hun collectie of personeelsbestand te wit is. Maar ook uitgevers die op commerciële basis opereren hebben 'sensitivity readers' in dienst die kwetsende woorden in manuscripten op moeten sporen. Deze column kan bij zo'n uitgever nooit in een bundel terechtkomen.

Arnold Karskens

Het is maar de vraag of Blanke Vla en Negerzoenen levensvatbaar is met bedrijven die zo makkelijk zwichten voor de terreur van de links-wappies terwijl het merendeel van de burgers toch echt anders denkt. Ik ben benieuwd hoe het de nieuwe omroep vergaat die dit weekend van start ging in het Verenigd Koninkrijk. Met tv-formats als Woke Watch, waar doorgeschoten linkse vooringenomenheid wordt blootgelegd, gaan ze op oorlogspad tegen het woke-virus. Doelgroep van de zender: de somewhere's, die wij in Nederland de ongehoorden noemen.

Maar de Britse Arnold Karskens houdt met zijn nieuwe omroep niet de hand op bij de belastingbetaler. Er is rond de 70 miljoen euro geïnvesteerd door suikerooms met het doel over vier jaar uit de verliezen te zijn. Nog voor er een minuut was uitgezonden riepen de links-wappies al op tot een adverteerdersboycot zoals wij die in Nederland ook zagen tegen GeenStijl en Johan Derksen. Maar in het VK waait de wind gunstiger. Daar drukte de minister van cultuur en media de musea op het hart om zich niet door de woke warriors te laten intimideren en schieten conservatieve opiniemagazines als paddenstoelen uit de grond. Laat die blanke vla maar zitten, ik heb zin in een nieuw mediabedrijf!

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.