Opinie | Prikpropaganda

Marianne Zwagerman6 jul 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Carlo zag in de kijkcijferhit bijval voor zijn Tesla-haat. 'Het zijn beroerde tijden voor de Groene Parochie,' stelde hij vast. Ik zie het eerder als een bewijs van mijn stokpaardje: mensen houden van een twintiger die wél wist te ontsnappen aan het rubberentegelparadijs. Die niet hemeltergend braaf en risicomijdend achter een schermpje hangt, maar door zijn verstandige ouders in een kart werd gestopt voordat hij kon lopen.

De kijkersklapper is geen uitzondering. Mediamensen buitelen al een week over elkaar heen om iets te vinden van de "onthulling" dat de documentaire over Sigrid Kaag, uitgezonden door de omroep waarvan de directeur campagneleider was bij D66, helemaal gescript was door D66. Verder boeide het niemand. Op de avond van de uitzending trok Allard Kalff op RTL 7 veel meer kijkers met een verslag van Parijs Dakar dan de door de NPO geserveerde propagandafilm over minister Kaag.

Propagandamachine

Het weerhoudt ze er niet van de propagandamachine te laten draaien. Maandag zat in Op1 kinderarts en OMT-lid Illy tegenover een moeder van een tienerdochter die bestraffend toegesproken moest worden omdat ze geen coronaprik in haar kind wil. De dochter was er ook. Kinderen live op tv in de prikdiscussie gooien om overheidsbeleid te propageren, de NPO schikt nergens meer voor terug. De uitkomst van de discussie stond al vast, het item werd aangekondigd met de tekst: 'driekwart van de 12- tot 18- jarigen moet zich laten vaccineren om tegenwicht te bieden aan de deltavariant'.

Moeder mocht niet uitleggen waarom ze tegen vaccineren van gezonde kinderen is want dokter Illy wist daar veel meer vanaf, vond de presentator. Er zijn honderden artsen, vaak ook ouders van jonge kinderen, die wél op gelijkwaardig niveau hadden kunnen uitleggen waarom ze geen coronaprik in hun kind willen. Maar daar zou zo maar eens een gesprek uit kunnen volgen waar je wat van opsteekt! Dat is natuurlijk niet de bedoeling.