Voor gek verklaard

Marianne Zwagerman10 aug '21 06:583 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNNVARA zond de voorstelling de afgelopen twee zaterdagen uit en ook voor hun camera's wemelde het van de grijze duifjes. Doodzonde, want de teksten van Jekkers zijn actueler dan ooit en zouden ook jonge mensen kunnen helpen.

Lang voordat body positivity een thema was zong Jekkers al dat het niet erg is om dik, lui en lelijk te zijn in Leve het Nijlpaard. Hij sleepte mij met zijn teksten door de coronacrisis heen. Niets troost en relativeert als 'over honderd jaar zijn jullie allemaal dood' en in de titelsong van de voorstelling, op de plaat gezet in 1984 (!) zingt hij: 'Tegen alles ingeënt, spring je braaf in het gelid. Maar ergens halverwege krijg je spijt. Levend voor morgen raak je nu je toekomst kwijt. En vandaag komt nooit meer terug.'

Jekkers vertelt hoe de klassieker 'Over de muur' tot stand kwam. Ze speelden op de grootste demonstratie ooit in Nederland, tegen de kruisrakketten in 1983 op het Malieveld. 500.000 mensen hoorden hoe Jekkers de vogels van West naar Oost Berlijn liet vliegen, terwijl iedereen die afweek voor gek werd verklaard.

Bijna 40 jaar later geeft het nummer me meer kippenvel dan ooit, omdat het ineens over ons gaat. Wij mochten dit jaar demonstreren, maar met een paardenhoef op je rug en een waterkanon in je gezicht. Bang en voorzichtig gaat iedereen met zijn mening om. Met de moed der wanhoop pakte Jett Rebel zijn laptop en stuurde een noodkreet naar de Volkskrant. Hij vindt dat het kabinet als straf voor het desastreuze coronabeleid verboden moet worden ooit nog naar een concert te gaan. Hij beklaagt zich dat het publiek niet opkomt voor de entertainers die nu al anderhalf jaar aan de geeuwhonger liggen. Liever pakt hij zijn gitaar en geeft hij het publiek wat het nodig heeft: een protestlied en een veld met honderdduizenden mensen. Zodat we niet meer afwijken. En niet meer voor gek worden verklaard.