Opinie | Tweederangs kind

Marianne Zwagerman17 aug 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De 27-jarige Joram groeide op zonder vader, zijn ouders gingen uit elkaar voordat hij geboren werd. Zijn oudere broer en zus hadden nog een paar jaar een bezoekregeling met hun vader maar die wil Joram niet zien. Althans, dat heeft Joram altijd van zijn moeder gehoord. Hij voelt zich een tweederangs kind en noemt de man die hem verwekte 'de vader van Lotte en Jelle', alsof het niet ook zijn vader is.

In de serie van zes podcastafleveringen bereidt hij zich mentaal voor op de ontmoeting met zijn vader, die hij in de vijfde aflevering daadwerkelijk opzoekt. Een moedige serie waarin Joram het gesprek met zijn moeder, zijn vader en zichzelf aangaat. Het plaatst hem, zoals zoveel kinderen in zijn positie, naast slachtoffer ook in de rol van rechter en waarheidsvinder. Want klopt het verhaal van zijn moeder of zijn vader? Mama zegt dat hij niet wilde, papa zegt dat hij niet mocht. Wie kan je geloven?

Dat beide kanten nu eens aan het woord komen maakt deze podcast bijzonder. En, Joram heeft er misschien niks aan, maar de buitenstaander krijgt een mooie inkijk in hoe verschillende waarheden zich vormen in de hoofden van mensen. De eerste, en voor zover wij als luisteraars weten, enige ontmoeting met zijn vader is niet als in een Hollywood film. De erkenning voor zijn verdriet vindt Joram niet. De luisteraar hoort wat Joram misschien niet ziet: dat vaders eigenlijk soms ook maar grote kinderen zijn, die hun eigen verdriet veilig weggestoppen achter een muur met kleine voorzichtige kijkgaatjes.

Ik hoop dat er een tweede serie komt. Dat Joram en zijn vader elkaar meer tijd gunnen om elkaar te leren kennen. En ik hoop dat er nog veel meer van dit soort ontmoetingen komen tussen kinderen die zich tweederangs en vaders die zich verstoten voelen. En ik hoop dat wij dan weer mee mogen luisteren, al is het ook heel mooi en waardevol als de ontmoetingen er zonder microfoon komen. Als ze er maar komen. Elk jaar verliezen 16.000 kinderen na de scheiding het contact met een van hun ouders, meestal de vader. Geen kind mag zich tweederangs voelen.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.