Opinie | Verdacht

Marianne Zwagerman12 okt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

'Waar doet dat me nou aan denken?' zei Gelauff. Ik neem aan dat hij daarbij denkt aan de NOS=FakeNews stickers op lantaarnpalen. Ik neem aan dat hij denkt aan het onderzoek waaruit blijkt dat twintig procent van de jonge volwassenen in Nederland ervan overtuigd is dat journalisten van nieuwsorganisaties bewust onjuiste en misleidende berichten verspreiden. Dat percentage is in korte tijd meer dan verdubbeld. Het wantrouwen tegen de 'Main Stream Media' explodeert.

Gelauff ziet de toon van het debat scherper worden en zich meer en meer richten tegen de journalistiek. Hij ziet ook dat de coronacrisis een spiegel voor de journalistiek zou moeten zijn en vraagt zich af of hij en zijn collega-hoofdredacteuren wel vaak genoeg stilstaan en discussiëren over de belangrijke en grote maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij hebben, ook voor het gedaalde vertrouwen in de journalistiek. 'Welke rol hebben we er zelf in gespeeld en wat betekent het voor onze dagelijkse journalistieke aanpak?' gooit hij in de groep.

Goeie vragen, maar er staan geen antwoorden in zijn epistel van 3350 woorden dat op Villamedia is gepubliceerd. Wel haalt hij de vorige jaarmiddag, voor corona, aan. Die was 'in Den Haag, in het weldadige rode pluche van Hotel Des Indes samen met Mark Rutte'. Rutte was anderhalf jaar geleden ook bij de viering van het 60-jarig bestaan van het Genootschap en zei toen dat het 'een groot gevaar is dat het steeds salonfähiger wordt om de serieuze media de schuld te geven van van alles en nog wat.'

Mij lijkt het een groot gevaar dat de uitvinder van de Haagse doofpot die de Rutte doctrine is gaan heten, de man die laatst zei dat hij media zal overladen met grote flessen wijn en eten, blijkbaar altijd aanwezig is als de hoofdredacteuren wat te vieren hebben.

De Raad voor de Rechtspraak zingt inmiddels al een toontje lager. Hun werkgroep Reflectie Toeslagenaffaire schreef een vernietigend rapport. De rechters lijden aan tunnelvisie en hebben burgers niet beschermd. Het wachten is op het rapport van de Werkgroep Reflectie Coronacrisis van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.