Opinie | Wanhopig

Marianne Zwagerman19 okt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De dramatische Kaag-documentaire heeft nog een keer bewezen dat het een recept voor ellende is. Toch is dat precies waar ik ze nu via Twitter toe opriep. Of nou ja, met de inhoud van een specifiek tv-programma, een 'inclusieve talkshow' van de NTR waar niemand naar kijkt. De uitzending van vrijdag trok 31.000 kijkers, dus veel schade werd er niet aangericht met het filmpje -geïnspireerd op de populaire Netflix serie Squid Game- waar onder het mom van 'satire' ongevaccineerden worden doodgeschoten en mensen worden opgeroepen, met pistoollopen in beeld, om zich te laten prikken. Het inclusieve van de NTR houdt blijkbaar op bij de ongeprikten, die mogen dood. Normaal gesproken zou ik mijn schouders er over ophalen maar in een land waarin de minister van Gezondheid haat zaait tegen ongevaccineerden vind ik het huiveringwekkend.

De Dansmarathon

Net zo huiveringwekkend als de Dansmarathon van John de Mol die weliswaar door een oude film geïnspireerd is, maar in feite ook het script van Squid Game volgt. In de Koreaanse serie doen wanhopige arme mensen mee aan een gruwelijk spel in de hoop van hun schulden af te komen. John de Mol liet honderd mensen dansen tot ze erbij neer vielen. Het laatst overgebleven danspaar krijgt een ton, de rest krijgt niks. Ik zag deelnemers (nee, niet Willem Engel) die via deze show hun dansschool probeerden te redden. De uiteindelijke winnaar wil op zichzelf gaan wonen en probeert met de schamele buit een huis te bemachtigen.

Ik strijd al vijf jaar tegen het rubberentegelparadijs maar veerde op bij de oproep van antropologe Danielle Braun om aangifte doen tegen John de Mol en Wendy van Dijk, die het programma bij SBS presenteerde, vanwege mishandeling en opruiing. Ik sprak ook de zakenpartner van De Mol, het Longfonds, aan op hun betrokkenheid bij deze mishandeling op de dansvloer. Terwijl ik normaal gesproken een verbeten strijder ben tegen deugers die oproepen tot adverteerdersboycotten rondom programma's en op sites die in hun ogen te ver gaan. Maar je zou denken dat een organisatie voor mensen met longpatiënten andere prioriteiten heeft tijdens een pandemie waarin mensen als gestrande walvissen naar adem liggen te happen in het ziekenhuis. Is er iets mis met mij of met de maatschappij?

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.