Opinie | Onbetaalbare angst

Marianne Zwagerman26 okt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Om een of andere reden moet kanker bij vrouwen altijd in roze worden verpakt. Dat kwastje zit in de zelftest voor baarmoederhalskanker die de Gezondheidsraad mee wil sturen met de oproep voor het bevolkingsonderzoek. Nu gooit meer dan de helft van de vrouwen de oproep ongeopend weg.

Doe ik ook altijd. Als ik doodga merk ik het wel, ik kies niet voor een leven in angst. Bangmakerij is een belangrijke tool in de gereedschapskist van de farma-marketeers. Selling sickness wordt het genoemd in een serie artikelen in de Telegraaf over verspilling in de zorg. Een ziekte in de markt zetten zodat mensen gillend naar de dokter rennen voor een pil of een vaccin. De angst, die media fluitend helpen aanjagen, stuwt de zorgkosten naar duizelingwekkende hoogten. Ook als je nooit naar de dokter gaat betaal je als volwassen Nederlander gemiddeld ruim 6.000 euro per jaar aan zorg en dat stijgt de komende jaren naar 15.000 euro. Veel van dat geld wordt verspild. De roze testjes uit de pr-campagne moeten 800 vrouwen die per jaar door baarmoederhalskanker worden getroffen eruit filteren. Er wonen 8,7 miljoen vrouwen in Nederland. Dat is als met een kanon schieten op een eitje van een mug.

Vragen redacties zich dit soort dingen niet af voordat ze zendtijd inruimen? Blijkbaar niet. Ze buitelen ook over elkaar heen om berichten de wereld in te pompen over ziekenhuizen die overspoeld worden met ongevaccineerde coronapatiënten. Terwijl de cijfers anders zijn en ziekenhuizen zoals Isala in Zwolle en het Radboud in Nijmegen op hun eigen sites proberen het beeld te corrigeren. Het RIVM kan nog geen data leveren over de vaccinatiestatus van patiënten. In de UK en België zijn er al wel officiële cijfers, daar is meer dan de helft van de patiënten wel gevaccineerd.

Dat de gecreëerde mediawerkelijkheid weinig meer te maken heeft met de realiteit doet er blijkbaar niet toe. Dat het een voedingsbodem voor haat creëert doet er blijkbaar niet toe. Als de angst voor ziekte maar wordt verkocht.

Over Marianne Zwagerman

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman geeft haar visie op het medialandschap. Elke dinsdag een nieuwe column. Luister live dinsdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/marianne-zwagerman, Apple Podcast of Spotify.