Opinie | Stickervrij

Marianne Zwagerman23 nov 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ik behoor niet tot de doelgroep van Omroep Brabant maar toevallig stuitte ik dit weekend op een reportage vanaf een corona-afdeling in een Eindhovens ziekenhuis, die ook bij mij lichte agressie opwekte. De verslaggever heeft overduidelijk maar een missie: kijkers overtuigen dat ze zich moeten laten vaccineren. Met een stemmig muziekje onder de beelden gaat hij op jacht naar spijtoptanten. Dat lukt niet erg.

De arts legt hem uit dat een ruime meerderheid van de coronapatiënten gevaccineerd is. De twee vrouwen die al weken in het ziekenhuis liggen zijn dubbel geprikt. De ongevaccineerde man ligt er sinds een dag voor een andere aandoening, maar had een positieve test. Als de verslaggever maar blijft zuigen dat hij toch zeker wel spijt heeft dat hij geen prik nam, wordt de man het zat: 'Zo krijgen we de verkeerde verhalen, jij probeert nou te vertellen dat ik hier op de covid afdeling lig. Jullie pushen net zo hard mee met die hele vaccinatie ellende.'

Dan probeert de verslaggever het bij de verpleegkundigen: 'Die ongevaccineerde mensen zou u er het liefst niet bij hebben misschien? Denkt u niet: daar heb je er weer een waar ik zo hard voor moet werken?' 'Nee hoor, ik zorg met mijn hart', verzekert de verpleegkundige hem. De verslaggever geeft nog niet op: 'Toch kan ik me voorstellen dat je denkt, jij had hier niet hoeven liggen dan had ik het wat rustiger gehad'. 'Dat kan je over alles zeggen, ook over mensen die te veel eten,' benoemt de verpleegkundige de olifant in de kamer. Want de dubbel geprikte dames zijn morbide obese en voldoen daarmee aan het standaardbeeld van ernstig zieke coronapatiënten, maar kregen geen enkele kritische vraag over hun levenskeuzes. Zelfs niet toen de ene een voorzet gaf: ze ontdekte dat ze corona had omdat ze haar taartje niet meer proefde. Dat ze taartjes beter kan laten staan bleef onbenoemd.

En zo werden er achttien minuten 'journalistieke' zendtijd verspild. Als ik bij Omroep Brabant werkte peuterde ik beschaamd de stickers van mijn auto.

Image