Opinie | Journalistieke ondergrens

Marianne Zwagerman30 nov 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De PvdA vindt dat de minister en de Tweede Kamer moeten bewaken dat publieke omroepen niet door een journalistieke ondergrens zakken en dat ze moeten voorkomen dat er met belastinggeld desinformatie wordt verspreid. De VVD wil -als dit toch gebeurt- op de noodrem kunnen trappen en omroepen zo snel mogelijk uit het bestel gooien. De Raad voor de Journalistiek zou daarbij moeten adviseren. Een fantastisch idee!

(BNR)

Ik wil met liefde een lijstje aanleveren van redacties die de verhuisdozen kunnen bestellen. PVV Kamerlid Martin Bosma haalde gisteren in het debat een voorbeeld uit 2017 aan, toen het NOS-journaal opende met een 12 minuten durend item over Donald Trump waarvan we nu weten dat het nepnieuws was. Het verzonnen verhaal over plassex in een Russisch hotel was ingestoken door leugenachtige spindokters van de Clintons en werd gretig door talloze media overgenomen, ook door onze met belastinggeld gefinancierde nieuwsvoorziening.

Er zijn veel recentere voorbeelden uit eigen land waar de journalistiek ver door een ondergrens zakte. De Reclame Code Commissie tikte Hugo de Jonge en zijn ministerie deze maand op de vingers voor de 'Dansen met Janssen' campagne, waarmee jongeren met onjuiste informatie verleid werden een vaccin te nemen op een feestelijke bijeenkomst. Waarna zij 'meteen beschermd waren' en konden gaan genieten van een zomer vol festivals, vakanties en feestjes. Het ministerie heeft naar het oordeel van de Commissie onzorgvuldig gehandeld omdat deze campagne in strijd is met de Code Publieksreclame Geneesmiddelen en een te eenzijdig en rooskleurig beeld laat zien. Het weerhield media er niet van om in journalistieke (!) zendtijd en artikelen uit te pakken met deze campagne. Ze kwamen er ongestraft mee weg.

De directeur van Pfizer is door de Stichting Code Geneesmiddelenreclame veroordeeld voor zijn reclamepraatje over een pil tegen corona in het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Het middel is nog niet eens goedgekeurd en de folderteksten van de directeur waren niet te controleren want de onderzoeksdata zijn nog niet openbaar. Pfizer betaalde de boete fluitend. De redacties kwamen er ongestraft mee weg.

De journalistiek kan wel een booster gebruiken.