Opinie | Noord-Koreaanse staatstelevisie

Marianne Zwagerman7 dec 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marktleider worden was ook helemaal de opdracht niet. De mediawet is duidelijk over wat de publieke omroep moet doen met de ruim 800 miljoen euro belastinggeld die wij er elk jaar instoppen: een gevarieerd media-aanbod maken met programma’s die een publieke waarde hebben, niet alleen voor een groot publiek. Antoinette Hertsenberg, een van de weinige programmamakers die in het openbaar kritiek durft te leveren op de hand die haar voedt zegt tegen Follow The Money: 'De NPO zet in op fictie, ontroering, reality, muzikaal amusement en humor. Over inhoudelijke criteria als toegevoegde waarde, belangenbehartiging, controle van de macht en onderzoeksjournalistiek wordt met geen woord gesproken. Aan die ambitie ontbreekt het geheel.’

En dat terwijl alleen journalistiek ons kan redden in deze democratisch gure tijden waarin burgers de politiek en elkaar niet meer vertrouwen. Er moet gespeurd worden naar de oorzaak van het oversterftemysterie, naar de belangen achter de rammelende onderbouwingen van het omstreden coronatoegangsbeleid, naar de broodnijd van ziekenhuisdirecteuren die mede het zorginfarct veroorzaken en ga zo maar door.

De 'Noord Koreaanse staatstelevisie' -zoals een omroepmedewerker de NPO noemt bij Follow The Money– had weinig aandacht voor dat soort spitwerk. FTM schetst een beeld van een discutabele vriendjeskliek waarin omroepen 'zich al likkend en slijmend een weg banen'.

Image
((BNR))

Er is een klein lichtpuntje: toeslagenschandaalonthuller Pieter Klein stapt van RTL Nieuws over naar Nieuwsuur om daar als hoofdredacteur 'precisiejournalistiek' te gaan bedrijven, diepgravend onderzoek en relevante verdieping. Klein werd eerder 'witheet' van de Raad van State die 'op schoot klom bij de bestuurlijke macht'. Hij vrat zich op over topambtenaren die informatie wegtoveren om bewindslieden te beschermen. Hij verwijt de bazen van de ministeries dat ze van Nederland Malta aan de Noordzee maakten door de WOB uit te hollen en de Kamer onvolledig te informeren.

Zoveel woede, daar moet wel iets goeds uit voortkomen.