Opinie | Die before you get old

Marianne Zwagerman1 feb 20223 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Op de TU Delft mag weer openlijk getwijfeld worden over de oorzaken van klimaatverandering. Een prettige bijvangst van het omstreden eredoctoraat voor eurocommissaris en klimaatpaus Frans Timmermans. Zijn eretitel leidde tot een storm van protest onder klimaatwetenschappers waarna de TU overstag ging en het twijfelverbod introk.

Dat lijkt een overwinning voor de academische vrijheid, maar tegelijkertijd schrapt de Rijksuniversiteit Groningen de lessen kritisch denken omdat de docent iets te fanatiek kritisch dacht.

Kritisch denken is niet langer een populaire bezigheid in academische kringen. Ik vertelde laatst in The Friday Move dat ik in verzetsclubjes tegen het coronabeleid zit met hoogleraren, topambtenaren, politiecommissarissen en andere hooggeplaatsten die geen ruimte voelen en krijgen op hun werk en in de media om zich uit te spreken. Bedreigingen, ontslag en gedwongen vertrek uit interessante commissies is hun deel. Ik hoop dat een aantal van hen binnenkort toch de moed bijeen raapt om de stilte te verbreken.

De Turkse president Erdogan waarschuwde de media in zijn land vorige week dat hij nog harder in gaat grijpen bij ongewenste berichtgeving. De meeste media in de Westerse wereld hebben zo'n waarschuwing niet eens nodig, die voegen zich vrijwillig naar het gezag. NY Times reporter Matthew Rosenberg zegt vandaag: 'Wij van de media zouden moeten overpeinzen waarom zoveel mensen Joe Rogan vertrouwen in plaats van ons'.

Het antwoord is eenvoudig: omdat mensen als Joe Rogan wel beide kanten van het verhaal proberen te belichten. Rogan geeft op Spotify een podium aan wetenschappers die, totdat zij kritisch werden over het coronabeleid, gerespecteerd waren, terwijl de grote Amerikaanse techbedrijven hun accounts op zwart zetten en traditionele media hen framen als gevaarlijke gekken. En Rogan gaat de discussie aan met de gevestigde media, zoals met de medisch commentator van CNN, Gupta, die moest toegeven dat de framing door CNN dat Rogan een geneesmiddel voor paarden gebruikte om zichzelf te genezen van corona 'snarky' was. Juist deze week meldt Reuters dat het middel, Ivermectine, inderdaad een anti-viraal effect heeft tegen corona.

Spotify sloeg de aanval van wat hoogbejaarde artiesten op Joe Rogan gelukkig af. De Woodstock generatie, ooit moedig en grensverleggend, is verworden tot een bosje dorre takjes dat zijn macht misbruikt. "I hope I die before I get old" zong Roger Daltry op Woodstock. Maar Neil Young en Joni Mitchell werden wel oud, zuur en bang. En te egoïstisch om jongeren van nu te laten rocken in the free world.

====

Verantwoording | De hoofdredactie vindt de vrijheid voor onze columnisten erg belangrijk. BNR staat voor kwaliteitsjournalistiek en vindt dat beweringen feitelijk onderbouwd moeten zijn. Daar was bij deze column twijfel over. Lees hier de verantwoording.