20 procent neemt auto voor korte rit naar werk

Spitsbrekers5 feb 20208 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(ANP Bram van de Biezen)

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen pakken mensen vooral de auto uit gemakzucht. 'Het is een gewoonte en dat is lastig te doorbreken. Ook geven mensen argumenten als: dan kom ik bezweet op mijn werk, moet ik eerder opstaan of het past niet bij mijn beroep.'

Rijgedrag veranderen

hoogleraar transportbeleid Bert van Wee ziet mogelijkheden om het rijgedrag van mensen te veranderen. 'Als het moeilijker wordt om de auto dichtbij het werk te parkeren, wordt het vanzelf minder aantrekkelijk om de auto mee te nemen.

Luister | Investeer niet extra in alle infra

Datzelfde geldt voor de fiets. Als er meer parkeerplekken en oplaadpunten voor E-bikes zijn, nemen we sneller de fiets mee.' Niet elk bedrijf heeft de mogelijkheid om extra parkeerplekken aan te leggen. Ook het hebben van een veilige fietsenstalling kan volgens Van Wee het verschil maken.

De fiets

Volgens Tertoolen kan een wedstrijdelement er ook voor zorgen dat werknemers vaker de fiets pakken. 'Als we willen dat mensen vaker de auto laten staan, moeten we het aantrekkelijker maken om de fiets mee te nemen. Denk aan een competitie tussen bedrijven onderling.' Het openbaar vervoer is volgens Tertoolen en Van Wee in veel gevallen geen goed alternatief. 'Buiten de Randstad biedt het vaak geen oplossing. De bus doet er relatief lang over en ook de trein zorgt voor extra reistijd, omdat we dan alsnog een stuk moeten lopen', zegt Tertoolen.

Luister ook | Spitsbrekers | Ov moet beter, niet goedkoper


Mede mogelijk gemaakt door