Parlementair onderzoek naar krapte stroomnet nodig

Newsroom29 aug 201927 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

0:35 Noodstroom - met Wesley Weerts, BNR

2:54 en met Remco de Boer, FD+BNR

- Netbeheerders gebruiken reservesystemen om aan stroom te voldoen

- Kamer moet desnoods zelf onderzoek doen naar ‘plotselinge’ problemen met elektriciteitsnet

Netbeheerders zetten op twee plekken in Nederland tijdelijk hun reservesystemen in om iedereen van stroom te voorzien. Dat is nodig omdat het stroomnetwerk het groeiende transport van elektriciteit amper aan kan. Dat blijkt uit navraag door BNR bij de Autoriteit Consument & Markt.

Normaal gesproken zijn netbeheerders verplicht om reservesystemen aan te leggen. Deze systemen worden ingezet bij storingen of werkzaamheden en voorkomen dat mensen zonder stroom komen te zitten. Maar vanwege de toenemende vraag naar elektriciteit en de beperkte capaciteit van het stroomnetwerk heeft de ACM in twee gevallen een tijdelijke ontheffing verleend.

13:15 ING - met Jan Braaksma, FD

- ING bezuinigt opnieuw bij noodlijdende marktendivisie

ING zet het mes dieper in zijn marktendivisie. Vijfendertig mensen moeten vertrekken bij deze afdeling van de bank, die zwaar verlieslatend is. Het gaat om functies in zowel Amsterdam als Londen, waar activiteiten worden 'gebundeld en eenvoudiger ingericht'.

Het is de tweede reorganisatie in korte tijd bij ING's marktendivisie. In 2017 centraliseerde de bank de handel in obligaties, valuta's en andere financiële producten in Londen. Dat kostte tientallen handelaren en ondersteunde medewerkers in Amsterdam en Brussel hun baan.

De bezuinigingen hebben tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd. Hoewel de kosten zijn gedaald, lopen de inkomsten nog sneller terug. Daardoor leed de afdeling financial markets in de eerste helft van dit jaar een verlies van €42 mln. In de boeken van vorig jaar prijkte een min van €31 mln.

21:36 Bedrijfsobligaties - met Maarten van Poll, FD

- Bedrijven geven massaal obligaties uit nu ze geld toe krijgen op hun leningen

- Bedrijven gaan massaal aan de obligaties

Europese bedrijven geven massaal obligaties uit. Door de huidige negatieve rentetarieven kost geld lenen nu geen geld. Volgens strategen van J.P. Morgan kunnen beleggers maar beter wennen aan deze situatie. 'Het lijkt ons waarschijnlijk dat dit de eerste uitgifteperiode is waarin nieuwe bedrijfsobligaties met een negatieve rente een alledaagse verschijning zijn, in plaats van een rariteit.'

Naar verwachting trekken de gunstige omstandigheden in Europa de komende tijd veel emittenten, ook uit de Verenigde Staten. Een ruim aanbod zou de prijzen wat kunnen drukken, maar over twee weken meldt zich hoogstwaarschijnlijk een enorme koper op de markt: de Europese Centrale Bank. Die start mogelijk een nieuw opkoopprogramma. Gecombineerd met verdere geopolitieke onrust zou dat zomaar kunnen leiden tot nog lagere rentes.