Pensioenen en dekkingsgraden. Alarmfase rood. Diep rood.

Newsroom16 sep 201929 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

0:46 De verbouwing van het Binnenhof - Laurens Boven, BNR

Als de Tweede Kamer niet de tijd neemt om goed op een rijtje te zetten wat ze wel en niet verwachten van de renovatie van het Binnenhof, dan kan het zo maar zijn dat het weer fout loopt. Dat zegt architect Ellen van Loon in de BNR-podcast Project Binnenhof. Goede kennis van het plan van eisen is een absolute noodzaak.

Van Loon zegt dat het nodig is om opnieuw duidelijkheid te scheppen over de eisen voor de renovatie: ‘Ik denk dat het heel belangrijk is voor de toekomst, dat al die verschillende gebruikers van de Tweede Kamer met elkaar om de tafel gaan zitten, en het eens worden over al die verschillende eisen.’

Politiek verslaggever Laurens Boven sprak Van Loon ook over de vraag wie mogelijk de geheime plannen naar de pers lekte. Ook komt de relatie tussen Van Loon en de nieuwe architect Pi de Bruyn aan de orde..

BINNENHOF-ARCHITECT VAN LOON WAARSCHUWT OPVOLGER

12:42 Dekkingsgraad pensioenfondsen naar de kelder - Martine Wolzak - FD

De dekkingsgraden van de grootste twee pensioenfondsen van Nederland zijn in augustus tot onder de 90% gedaald. Dat maken ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn vandaag bekend.

Ook bij andere pensioenfondsen zijn de dekkingsgraden onderuitgegaan. Daardoor moeten, als herstel de rest van het jaar uitblijft, veel meer pensioenfondsen, volgend jaar veel grotere kortingen doorvoeren dan gevreesd. De pensioenfondsen willen daarom zo snel mogelijk met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om tafel.

Dekkingsgraden pensioen ABP en PFZW onder 90%

21:35 Veiling bijzondere auto's - Harmen van der Veen, BNR

Honderden mensen zijn voor heel forse bedragen gedupeerd door het faillissement van de grote Rijschool Aalbregt. En deze rijschool blijkt nu over een wel heel bijzondere inboedel te beschikken. Oldtimers, motorpakken en zelfs een echte Amerikaanse lijkkist. En die complete inboedel wordt nu vanuit een loods in Vlaardingen geveild. Het is de vraag of de mensen door de verkoop ervan hun geld misschien ooit nog terugzien.

Ergens verdwaald tussen al die spullen liep onze verslaggever Harmen van der Veen.