Accountants passen niet op de beurskleintjes

Newsroom18 sep 201922 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

E10 wordt de nieuwe standaard in je benzinetank - Noud Broekhof, BNR

Het is nog lang niet bij iedereen bekend, maar E10 wordt over twee weken de nieuwe standaard aan de pomp. Een op de tien, vooral oudere, auto's lusten die benzine met 10 procent bio-ethanol niet. De brancheorganisatie vreest rijen aan de pomp.

De overheid verplicht de benzinepompen om per 1 oktober aan de helft van de vulpistolen E10 aan te bieden. Er zit maar 90 procent benzine in. Het alternatief, E5, wordt straks waarschijnlijk een premium brandstof. In E10 zit 10 procent bio-ethanol, dat is milieuvriendelijker, maar kan aluminium en rubber aantasten. Dat is vooral zo bij oudere auto's en sommige nieuwere sportieve modellen. Als je auto niet geschikt is voor E10, kun je gewoon E5 blijven tanken, maar je bent dan wel duurder uit

E10 OVER TWEE WEKEN STANDAARD AAN DE POMP

E10 check, de website

Chatbot die #metoo slachtoffers helpt - Maartje Laterveer

De drempel om melding van aanranding te doen is nog altijd groot. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht ontwikkelden een chatbot die getraind is om seksueel misbruik te identificeren en slachtoffers te adviseren.

Een chatbot oordeelt niet en moet dus een veilige gesprekspartner zijn voor mensen die seksueel zijn misbruikt of geïntimideerd. De bot gebruikt algoritmes die zijn gebaseerd op data van 12.000 anonieme meldingen van seksueel misbruik. Voorlopig is de bot alleen nog een prototype. Het plan is om hem ergens volgend jaar te lanceren.

's Werelds eerste #MeToo-chatbot is made in HollandVervang met tekst

Gezocht: accountant voor klein beursfonds - Remy Baurichter, FD

Het jaarverslagenseizoen begint met een domper voor de kleinere fondsen op de beurs. Een aantal van hen krijgt geen accountant vanwege de krappe markt. Bedrijven die dit wél lukt zien de factuur een stuk duurder uitvallen dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van het FD.

Een bedrijf dat geen accountant heeft, wacht een aantal vervelende consequenties. Zo is het niet mogelijk een jaarrekening te publiceren met accountantsverklaring. Wie daar te lang mee wacht, riskeert een straf van de Autoriteit Financiële Markten.

Kleintjes op de beurs kunnen door nieuwe wet geen accountant krijgen