Groene waterstof wacht op wonder

Newsroom19 sep 201923 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

0:40 Groene waterstof, Jos Hummelen - BNR

Hoewel het zwart op wit staat in het klimaatakkoord is de kans klein dat in 2030 in ons land een energiecentrale staat die met groene waterstof 3 gigawatt aan elektriciteit opwekt. Die vrees spreken meerdere deskundigen uit tegen BNR.

Volgens de experts is het economischer om gewonnen groene energie gewoon terug in het grid te stoppen. Daarnaast zijn er nogal wat technische uitdagingen: de industrie moet opschalen en de verschillende elektrolysers moeten uitontwikkeld worden.

6:46 Handelen in stikstofrechten - Vasco van der Boon, FD

Nederland zit na een uitspraak van de Raad van State op 'stikstofslot'. Kan de introductie van vrij verhandelbare stikstofrechten helpen? De varkenshouders breken er een lans voor. Maar andere boeren en sommige wetenschappers zien beren op de weg.

'Er is in Nederland een gevecht gaande om de ruimte om stikstof uit te stoten', legt Janssen uit. Nu deze strijd in alle hevigheid is ontbrand door de uitspraak van de Raad van State, moeten men de veehouders 'wakker schudden dat stikstofemissieruimte waarde heeft'. Agrariërs moeten die waarde kunnen verkopen.

Bakkeleien over emissiehandel als oplossing voor de stikstofcrisis

15:15 Bewijs beleggingsfraude wellicht lastiger te leveren - Sonny Motké, FD

Een opsteker voor de verdachten in de fraudezaak rond Arnhems beleggingsfonds Pura Vida. Het gerechtshof moet zich opnieuw buigen over de veroordelingen van Pura Vida-directeur Peter W. en fondsenwerver Patrick de R., die circa €1 mln ophaalden voor investeringen in villa's te Costa Rica. Dat stelt de procureur-generaal van de Hoge Raad.

Zijn woorden gelden als belangrijk advies voor de Hoge Raad, die naar verwachting in oktober een besluit neemt over een cassatieverzoek van Peter W. en Patrick de R.

Mocht de Hoge Raad het advies van de procureur-generaal opvolgen, dan kan dit gevolgen hebben voor vergelijkbare frauderechtszaken. Er zal meer nodig zijn om tot een veroordeling van oplichting te komen.

Twijfel bij Hoge Raad over veroordelingen Pura Vida-fraudezaak