Je eigen Dow Jones knutselen
Beleggers denken steeds vaker: waarom betalen voor een dure bekende index als je ook zelf eentje kan maken? Er zijn nu al twee keer zoveel meldingen van beleggingsfraude bij de Fraudehelpdesk als in heel 2018. En Nederland heeft de meest concurrerende economie van Europa.
00:32 BV Nederland - met Dave Krajenbrink, BNR
Nederland heeft de meest concurrerende economie van Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse concurrentie index van het World Economic Forum. Maar onze economie heeft ook een achilleshiel, zegt Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de UvA: onze tiende plek op het gebied van innovatievermogen.
- Nederland meest concurrerend, maar innovatie is achilleshiel
07:02 Beleggingsfraude - met Lennaert Rooijakkers, BNR
Van de bitcoinadvertenties met John de Mol en Jort Kelder in de hoofdrol tot de gladde verkooptrucs voor vastgoedprojecten met een duizelingwekkend rendement, we blijven er maar intrappen. Er zijn nu al twee keer zoveel meldingen van beleggingsfraude bij de Fraudehelpdesk als in heel 2018. En ook het schadebedrag ligt al fors hoger, zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk.
- Schade door beleggingsfraude neemt toe
12:45 Indexmakers - met Mathijs Rotteveel, FD
ETF-huizen zijn de hoge kosten van indexaanbieders zat. Ze gaan zelf aan de slag. Ze bouwen zelf een index, of laten dat doen door goedkopere nieuwkomers. Dat gaat ten koste van de handel op de grote indices en de indexhandel wordt met zelfgebouwde indices misschien makkelijker te manipuleren en onoverzichtelijk. Maar indexbeleggers kiezen toch steeds vaker voor de kostenbesparingen en flexibiliteit. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun eigen ecologische, sociale, of governancedoelen in de index opnemen en die dan volgen. Hierdoor kunnen ze duurzaam beleggen zonder buiten de populaire groep van 'passieve beleggers' te vallen.